Wpis z mikrobloga

hej mirki z #sap :) nawet nie wiedzialem ze jest nas tylu :) ja niestety nie legendarne 15k, bo zagranica wiec 30k :) lol

Widzialem duzo wpisow od ludzi ktorzy chca zaczac przygode z sap’em. Nie wiem w sumie co doradzic osobie ktora nie ma stycznosci z tym germanskim oprawca… tylko chca cos robic ze wzgledu na zarobki.

Ja nie jestem typowym konsultantem. Zajmuje sie SAP w zastosowaniach farmaceutycznych w Szwajcarii. Pracowalem najpierw przy produkcji, Recipes, BOMs, Resources, Material Master wraz data validation i przystosowanie MES (Manufacturing Execution System) do produkcji.
Pozniej przeszedlem caly Supply Chain Management - integracja z MDG i IBP pod klienta. Wdrozenia upgrady z ECC do S4HANA itp. Pozniej doszly moduly Plant Maintenance, SD i takie tam… ogolnie cala wiedza zdobywana przez 15 lat dala pozycje Seniora. Programowac nie umiem, od tego bierzemy Accenture, Infosys lub Syniti.
Trzeba znac podstawy Process Orders, Procurement, STS i podstawy QM.

Ogolnie polecam, jesli juz macie stycznosc, pracujecie troche z SAP od strony uzytkowej. Macie podstawy Supply Chain itp. Nie trzeba byc programista, trzeba wiedziec co gdzie z czym i ogarniac problemy, sluchac klienta, przedstawic workflow pod jego potrzeby itp.

Nigdy nie uczylem sie z ksiazek, glownie pytac i samemu dlubac. Od zawsze mialem jakies testowe srodowisko pod reka, dla zabawy i nauki.

Nie jest to praca 9-5 niestety. Duzo trzeba jezdzic po swiecie i mieszkac w hotelach, co nie jest fajne dla osoby ktora lubi byc w domu, jak ja. Pracuje duzo zdalnie, ale niestety swoje trzeba tez z klientem posiedziec. Czasami stresowo, czasami lajtowo.

Tak ogolnie z d--y chcialem sie podzielic troche jesli ktos niezdecydowany.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Konto6: Wiesz ja sie tak usmiechnalem piszac to. Nie chce sie chwalic niczym, bo mam zycie ustatkowane. Poza tym nie podaje kwot brutto i nie mieszkam w CH, bo koszty byly by kosmiczne porownujac do UK gdzie teraz mieszkam sobie
  • Odpowiedz