Aktywne Wpisy
KaiserBrotchen +582
Mirkwood +8
Dobra, puśćmy wodze fantazji. Jakbyście byli miliarderami to co byście kupili lub zrobili?
Ja to pomijając takie oczywistości jak dom czy samochód, to zbudowałbym sobie prywatną bibliotekę i kolekcjonowałbym różne cenne książki.
#przegryw
Ja to pomijając takie oczywistości jak dom czy samochód, to zbudowałbym sobie prywatną bibliotekę i kolekcjonowałbym różne cenne książki.
#przegryw
#starlink #spacex
Oczywiście najpierw trzeba wynieść na orbitę sporo Starlinków V2, a do tego potrzebny jest Starship.
btw jezeli
@hu-nows: nikt nie ma konstelacji na LEO, Spacex jest pierwsze. A jeden satelita na leo ci nie da mozliwosci podsluchania telefonu. A z geo to nierealne bo to roznica 350 km a 35000 km wysokosci ...
No i w gesto zaludnionych obszarach to nie ma prawa zadzialac.
@kaxaj: stacja badawcza na antarktydzie sobie zamowi terminal starlinka i bedzie miec superszybki internet 500 mb/s.
@kwanty: przecież 5G mmW już wymaga chyba beamformingu? Gdzieś to widziałem ale nie wiem czy to prawda. Może to jest na tyle że wystarczy. Wiadomo że kiedy mówią "na obecnych smartfonach"
@hu-nows: no ile?
no nie, to manipulacja bo nie napisałeś ile dBm a piszesz o jakichś regulacyjnych implikacjach związanych z limitami emisji
na przykład kiedyś jak chodziłem do podstawówki to był tam taki paweł
to musiało paść obok "nie foliarstwa" xd
Skoro istniejące telefony to GSM / jakiś wariant 3G (tylko jaki, skoro chcą globalnie, a 3G globalne nigdy nie było) / LTE / wifi (nie 5G, skoro mówi o zapewnieniu zasięgu tam, gdzie nie ma infrastruktury) - ale która z tych technologii wspiera zasięg rzędu 100 km?
I w jakim paśmie? Jak chcesz wysyłać daleko, to powinieneś wysyłać na
@FLAC: Wiesz... to jest taki sektorowy beamforming - tylko kierunek w jednej płaszczyźnie i tylko na stacjach bazowych. Na terminalach jest tylko MIMO. Nie wiem ile ale max 4 anteny.
W porównaniu do Starlinka, gdzie jest... 1400 anten na jednym tależu to 5G nawet nie będzie leżeć na tej samej półce co Starlink ;-) Nie wiadomo też jak wyglądają satelity, jakie tam mają anteny...
I co z innymi państwami? Przecież tam częstotliwości wykupione w USA przez Tmobile są już wykupione przez innych
Telefon ma się łączyć z satelitą jeśli nie wykryje zasięgu żadnych stacji bazowych. Zapowiadano też że będzie potrzebna pomoc ze strony partnerów, jak rozumiem Google i Apple, którzy musza dostosować oprogramowanie smartfonów.
Jak to będzie w praktyce wyglądać, okaże się dopiero po wystrzeleniu pierwszych satelitów i testach w