Wpis z mikrobloga

@K_R_S: W sensie, jeżeli ktoś zna chociaż podstawy chemii to raczej jest to logiczne. Bardziej złożone tłuszcze, cukry i wszelkie proteiny pod temperaturą rozpadają się na mniej złożone wersje które nie wymagają tyle energii do rozłożenia samodzielnie. W skrócie żołądek potrzebuje energii żeby strawić niektóre rzeczy, a niektórych wogóle nie jest w stanie rozłożyć na części pierwsze, więc dodanie osobnego źródła energii które robi to za nas dużo pomaga. To że
@Papieszpolak6996 jak ktoś myśli logicznie, to i sporo wiedzy sam wymyśli. Ale dzisiejszy człowiek nie ma na to czasu. Dlatego dobrze jeśli ktoś odpowiedzi składa zwięźle i zrozumiałe, bo wtedy nie trzeba poświęcać wiele czasu na myślenie na własną rękę nad rzeczami już obmyślonym i można go poświęcić na dalszy rozwój
@K_R_S: tu się rozchodzi np o tzw denaturację białek czyli w uproszczeniu ich ścięcie pod wpływem temperatury. Cukry też ulegały zmianie przy obróbce termicznej. Ogólnie taki pokarm lepiej się przyswajał po obróbce termicznej. Przy okazji wtedy też zwykle giną wszelkie pasożyty i bakterie które mogły być na danym produkcie przez co była mniejsza szansa na zatrucie pokarmowe (to jest nawet w tekście na screenie).
To tak w bardzo wielkim skrócie i