Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#zdrowie #sport

Czy ktoś z Was miał zwichnięcie/przemieszczenie się rzepki kolanowej? Po jakim czasie wróciliście do uprawiania sportu jeśli w ogóle wróciliście? Miałem to 9 miesięcy temu podczas gry w piłkę nożną, teraz mogę biegać, robić przysiady z około 70kg na sztandze ale jak tylko pójdę grać w piłkę nożną to po 10-15 minutach muszę zakończyć mecz z powodu bólu w tej nodze. Mam umówioną wizytę u specjalisty na przyszły tydzień i będę chciał mieć zrobiony rezonans magnetyczny ale ciekawi mnie jak przebiegła rekonwalescencja innych osób.

Zdjęcie poglądowe z neta
dnasstorm - #zdrowie #sport

Czy ktoś z Was miał zwichnięcie/przemieszczenie się rzep...

źródło: comment_1660656794V9aGGqHo4lJFtHkqSczS2J.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kowalkowskij: Dobry pomysł tylko, że zazwyczaj gramy bez zmienników. Bardziej mi zależy aby grać przez cały mecz ale jak się zagłębiłem w literaturę to szansa to ponowne zwichniecie/dyslokacje to około 44%, aż się zdziwiłem, że tak dużo
  • Odpowiedz
  • 1
@kowalkowskij: Dużo szukałem i nie znalazłem żadnego profesjonalnego piłkarza, który miał akurat taką kontuzję. Zazwyczaj mają uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego (ACL) i operację na to. Zobaczę co powie specjalista od kolan za tydzień a później jestem zapsiany do dobrego fizjo, może coś poradzi.
  • Odpowiedz
@dnasstorm Przygotuj się na to, że bardzo ciężko jest znaleźć dobrego ortopedę. Mi kilku ortopedów wmawiało, że ból moich kolan jest spowodowany ubytkiem chrząstki i za kilka lat nie ominie mnie ich protezowanie. Poszedłem w końcu do lekarza do prywatnej kliniki w Warszawie, który zbadał mnie i po chwili postawił diagnozę - kolano skoczka. Zalecenia: "wpisze pan sobie na yt jumpers knee exercises i niech Pan takie porobi". Po 3 tygodniach
  • Odpowiedz
  • 0
@jarosz99: To na dobrego gościa trafiłeś. Ja idę do takiego z polecenia rodziny, bo wujek u niego raz był i gość mu rozmasował kolano przez półtorej godziny i po bólu. Ważne jest też wzmacnianie mięśni czyli przysiady, martwe ciągi itd.
  • Odpowiedz