Wpis z mikrobloga

@bysiiu: Zwykły piecyk elektryczny do pizzy za 300zł z kamieniem.
Ciasto proste - 1g drożdży na 1k mąki. Oczywiście 00. 500-600 ml wody, 2 łyżki soli, łyżeczka curku co by lepiej drożdzę wyrastały i trochę oliwy przy ugniataniu ciasta.
Ciasto wyrasta mi około 24h. Po tym czasie porcjuje. Wychodzi jakieś 5-6 placków. Później wszystko leci do zamrażarki, no chyba, że mam ochotę od razu zjesć pickę.
Jak planuje w ciągu dnia
@bobryikaczki: właśnie ja jak robie to robię z ok 300-400g mąki żeby na jeden dzień było :D Daje zazwyczaj max 3,5g drożdży ale instant a leżakuje to zalezy od tego ile mam czasu do obiadu/ kolacji :D Ja robię w piekarniku ale planuje kupić taki okrągły piecyk właśnie do picki.