Wpis z mikrobloga

Kupilem na #allegro słuchawki za około 1k. Rozpakowałem, przetestowałem i stwierdziłem, że mi nie pasują - przeszkadza mi anc. I teraz pojawił się problem. Sprzedawca chce mi potrącić 300zl za to ze "utraciły na wartości". Czy idea zwrotu do 14 dni nie polega właśnie na tym ze towar można przetestować?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@taktoto: Wiesz, nie zrobiłem tego na złość :) Przecież prawo zakupu przez internet tak działa, sprawdzasz cos dopiero w domu. Sprzedawca potem odsyła to do producenta i pakują znowu...
A jak mam sprzedać skoro nie prowadzę dg :)
  • Odpowiedz
Sprzedawca potem odsyła to do producenta i pakują znowu...

@Atx0937: Co to za bzdura.
Sprzedawca sam musi się bujać później z nowym-używanym sprzętem. Niemniej jednak prawo konsumenckie jest jakie jest i Ciebie jako kupującego nie musi to wcale obchodzić. Takie są koszty prowadzenia sprzedaży internetowej.
  • Odpowiedz
@Atx0937 On ma prawo potrącić, Ty masz prawo się nie zgodzić, możesz iść z tym do rzecznika konsumentów lub sądu.

Co za bzdura z tym odsyłaniem do producenta. Jedyne co może zrobić sprzedawca, to ponownie sprzedać ten towar. Teraz na niego popatrz i sam sobie odpowiedz, czy jakby te słuchawki przyszły do Ciebie w takim stanie, to co byś pomyślał.
  • Odpowiedz
On ma prawo potrącić, Ty masz prawo się nie zgodzić, możesz iść z tym do rzecznika konsumentów lub sądu.

@taktoto: Jeśli nie ma śladów używania to jednak nie może potrącić

@Atx0937: Polecam zaangażować w to allegro.
  • Odpowiedz