Wpis z mikrobloga

Ależ jest kiepsko z mieszkaniami. Zmieniam pracę, i musze się przeprowadzić do #czestochowa. Już pomijając kasę jaką sobie życzą, to albo dostępne są apartamenty albo dziury z meblami po dziadkach. A jak już coś się znajdzie, to albo nieaktualne, albo scam (wyślij kasę na konto itp), albo januszerka - gościu ostatnio chciał ode mnie moją umowę o prace do wglądu :), zapytałem czy chce też wyciąg z konta, zaśmiałem się i podziękowałem.

Szukam mieszkania w średnim standardzie, osobną sypialnią. Nie są to wygórowane oczekiwania.

#mieszkanie #wynajem #czestochowa
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzafel: co w tym normalnego? taka praktyka jest na amerykańskim rynku, ale nie u nas. Następnego typa z takimi żądaniami poproszę o to samo. Niech mi pokaże że uczciwie pracuje, a nie że jest rentierem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zniwiarz_z_chin: nie wiem skąd się urwałeś. Niestety prawo jest po stronie najemcy, stąd od dawna właściciele mieszkań weryfikują potencjalnych ludzi, którym zamierzają coś wynająć, pokazanie umowy o pracę jest bardzo częstą praktyką, jedną z wielu, nikt nie chce u siebie bezrobotnego żula ani patusa, który nie będzie płacił czynszu.
  • Odpowiedz
co w tym normalnego? taka praktyka jest na amerykańskim rynku, ale nie u nas.

@zniwiarz_z_chin: A co w tym nienormalnego, skoro w cywilizowanych krajach to jest powszechna praktyka? ( ͡° ͜ʖ ͡°) To że w kraju z dykty i kartonu coś nie jest powszechną praktyką to żaden wyznacznik, zwłaszcza na tak powalonym rynku wynajmu jak polski, gdzie właściciel nieruchomości ma zajebiście ograniczone prawa...

Rozumiem, że nie
  • Odpowiedz
@zniwiarz_z_chin: nie dziw się, że wymagają UoP do wglądu, w Berlinie np. musiałbyś pokazać zaświadczenie o niekaralności, wyciąg z rejestru długów i konta, potem zapłacić 6 miesięczną kaucję i przy okazji wygrać casting pokonując 100 osób.
Nasze prawo jest tak p------e, że usunięcie niepłacącego pasożyta jest zajebiście trudne, czasochłonne i wymagające inwestycji, więc nie dziw się. A jak jesteś kobietą z nieletnim dzieckiem to mieszkasz za frajer ( ͡°
  • Odpowiedz
@Pantegram: Aby zabezpieczyć swoje interesy w większym stopniu niż oglądanie papierków dochodami wystarczy udać się do notariusza i podpisać umowę najmu okazjonalnego. Oczywiście aby miała ona moc prawną opłacać ryczałtem podatek. Ale oczywiście lepiej tego nie robić i pogłębiać dziki patologiczny rynek podpisując umowy które nie maja żadnej mocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@grafixautozine: Z tego co wiem umowa najmu okazjonalnego bardzo niewiele daje, ponieważ oświadczenie o przyjęciu w razie eksmisji najemcy pod swój dach można wycofać chociażby zaraz po podpisaniu aktu notarialnego i jest problem, bo najemca zostaje bez lokalu, do którego może się wynieść i sąd musi orzec, czy mu przysługuje lokal socjalny czy nie ¯\_(ツ)_/¯

Poza tym nawet w przypadku faktycznie dobrowolnego poddania się eksmisji trwa to przynajmniej kilka miesięcy,
  • Odpowiedz
@Pantegram: Idealna bardzo prostą formą zabezpieczającą bez kombinowania z paskami wypłaty i odsiewającą był by opłacany z góry adekwatnie do czasu wynajmu czynsz. Czyli wynajmujesz na rok? Proszę bardzo 12x czynsz z góry na konto i zapraszam.
Takie metody stosuje się w rożnych krajach i nie jest to moja fantazja przedobiadowa.

Natomiast notariat i dwa załączniki o poddaniu się egzekucji ze wskazaniem lokalu bardzo skutecznie odstrasza i odsiewa kombinatorów już
  • Odpowiedz
Idealna bardzo prostą formą zabezpieczającą bez kombinowania z paskami wypłaty i odsiewającą był by opłacany z góry adekwatnie do czasu wynajmu czynsz. Czyli wynajmujesz na rok? Proszę bardzo 12x czynsz z góry na konto i zapraszam.

Takie metody stosuje się w rożnych krajach i nie jest to moja fantazja przedobiadowa.

@grafixautozine: No nie wiem czy to tak zabezpiecza, bo nadal po okresie wynajmu lokator może nie chcieć się wyprowadzić albo zdemolować mieszkanie...

Takie
  • Odpowiedz
@zniwiarz_z_chin: Jak dużego mieszkania szukasz i do jakiej kwoty? 1.09 opuszczam mieszkanie a z tego co mi wiadomo właściciel nie ma jeszcze nikogo na moje miejsce.
Prawie w samym centrum, 200m do Jasnej Góry. W aleje czyli centrum miasta masz 5 Minut z buta. Lokalizacja zajebista, miejsce parkingowe za bramą.
  • Odpowiedz