Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, pisze tutaj bo lekarze rozkładają ręce i już nie wiem co robić. Mam wujka w wieku ponad 80 lat, pomimo wieku jest bardzo żywotny, nie miał większych problemów zdrowotnych (jedyny problem to przerośnięta prostata i częste oddawanie moczu). W ostatnich 3 tygodniach jednak podupadł na zdrowiu i nie wiadomo dlaczego. Zaczęło się od bólu palca u nogi, potem całych nóg, do tego przyszła gorączka. Po tygodniu poszedł do szpitala, dostał antybiotyk i praktycznie wszystkie objawy minęły. Ale po kilku dniach gorączka powróciła i po podaniu przeciwgorączkowych wynosi 38, 39 stopni plus pocenie się. Wcześniej miewał też dreszcze, teraz ustąpiły. Wszystko trwa już lekko ponad 3 tygodnie i widać jak gaśnie w oczach. Rezonans nic nie wykazał, płuca czyste, malaria (bywał w Tajlandii na urlopie), bolerioza wykluczone. Lekarze z #brzesko konsultowali się z lekarzami z Żeromskiego w #krakow ale tamci zrobiliby to samo. Moze mial ktoś z was do czynienia z podobnym przypadkiem?
#medycyna #lekarz #choroby #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@toffik21: tak jak tu kolega wyzej pisze, mononukleoza moze. Ale takich wirusowych/bakteryjnych to moze byc od czorta. Szla bym prywatnie do jakiegos ogarnietego lekarza i niech pozleca mase badan w ciemno. Chociaz na prawde malo prawodpodobne, ze mu to nie przejdzie w ciagu kolejnych 2-3 tyg.
Niech bierze witaminy, wypoczywa, nawadnia sie no i jakis ogarniety lekarz co zleci wiecej badan - chociaz tu to raczej wszystko do ogarniecia prywatnie.
  • Odpowiedz
@toffik21: a to chujnia. Wzielabym wszystkie wyniki pokserowala, pobrala wszystkie badania co mu robili, no i szla prywtanie do jakiegos dobrego specjalisty, albo skonsultowala telefonicznie w jakim kierunku badania wykonac i wtedy poprosic o odplatne badania w szpitalu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@toffik21: Może udałoby się wam umówić teleporadę z jakimś dobrym zakaźnikiem ewentualnie z geriatrą? Co do tego bólu palca to przychodzi mi do głowy jeszcze dna moczanowa ale nie wiem czy antybiotyki by coś w takim przypadku pomogły.
  • Odpowiedz
@erln: Moja teoria: noga może boleć, bo jakiś pasożyt go ugryzł np. pchła piaskowa. Podobne objawy może dawać np. niedokrwienie i zakrzepica, ale raczej to wyszłoby w badaniach krwi. Tylko nikt nie ma pojęcia jaką egzotyczną chorobę ta pchła mogła przenieść. Takich chorób jest setki, jak nie tysiące. Poza malarią jest jeszcze Leishmania, jakaś filarioza czy też pisząc całkiem poważnie jeśli Tajlandia to HIV i wiele, wiele więcej.
  • Odpowiedz
@toffik21: zęby, szczęka sprawne, jest chudy, to można próbować lepiej karmić (na infekcje, to są owoce kwaśne potrzebne), dwa ważny stan psychiczny, trzeba pilnować, aby się ruszał, ale i uzupelnił codziennie zużyte kalorie
  • Odpowiedz