@adrian1702: 5 litrów to polecam na gotowym soku z wiśni, szkoda się napracować z owocami, polecam soki z Allegro :) wiśnia ma około 8 g cukru na litr, na 5 litrów trzeba będzie dodać 1 kg cukru w dwóch porcjach, żeby podbić blg do prawie 30, + pożywka + drożdże + pektoenzym. Jak byś potrzebował pomocy to śmiało uderzaj do mnie na dm
A przepraszam a jak z soku gotowego polecasz robić to na co pektoenzym?
@Loperamid: soki nfc w przeciwieństwie do świeżych lub po prostu całych owoców nie zawierają enzymów pektolitycznych. Sprawia to, że wina z soków nfc mogą się dużo trudniej klarować przez pektyny.
@mateelv: te babcine bajki? Słyszał. Pestki wiśni nie zawierają kwasu pruskiego tylko amigdaline, która może przekształcić się w cyjanowodór w jelitach. Amigdalina w małym stopniu wydostaje się z pestek. Są na to konkretne badania. Żeby była to jakaś znacząca ilość to pestki musiałyby być posiekane czy uszkodzone. Z tej małej ilości Amigdaliny powstanie jeszcze mniej cyjanowodoru, który nie kumuluje się w organizmie. Enzym rodanaza rozkłada go na
@mateelv: Nie, ale nie jestem ignorantem, wierzę badaniom prowadzonym przez instytuty enologiczne i zajmujące się bezpieczeństwem żywności a nie bajkom z kurzej chatki.
#wino #pijzwykopem #winodomowejroboty #winodomowe #winiarstwo
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Może kolega też nie dryluje.
A przepraszam a jak z soku gotowego polecasz robić to na co pektoenzym?
Komentarz usunięty przez autora
@Loperamid: soki nfc w przeciwieństwie do świeżych lub po prostu całych owoców nie zawierają enzymów pektolitycznych. Sprawia to, że wina z soków nfc mogą się dużo trudniej klarować przez pektyny.
@mateelv: te babcine bajki? Słyszał.
Pestki wiśni nie zawierają kwasu pruskiego tylko amigdaline, która może przekształcić się w cyjanowodór w jelitach. Amigdalina w małym stopniu wydostaje się z pestek. Są na to konkretne badania. Żeby była to jakaś znacząca ilość to pestki musiałyby być posiekane czy uszkodzone. Z tej małej ilości Amigdaliny powstanie jeszcze mniej cyjanowodoru, który nie kumuluje się w organizmie. Enzym rodanaza rozkłada go na
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora