Wpis z mikrobloga

@adrian1702: 5 litrów to polecam na gotowym soku z wiśni, szkoda się napracować z owocami, polecam soki z Allegro :) wiśnia ma około 8 g cukru na litr, na 5 litrów trzeba będzie dodać 1 kg cukru w dwóch porcjach, żeby podbić blg do prawie 30, + pożywka + drożdże + pektoenzym. Jak byś potrzebował pomocy to śmiało uderzaj do mnie na dm
O kwasie pruskim słyszał?


@mateelv: te babcine bajki? Słyszał.
Pestki wiśni nie zawierają kwasu pruskiego tylko amigdaline, która może przekształcić się w cyjanowodór w jelitach. Amigdalina w małym stopniu wydostaje się z pestek. Są na to konkretne badania. Żeby była to jakaś znacząca ilość to pestki musiałyby być posiekane czy uszkodzone. Z tej małej ilości Amigdaliny powstanie jeszcze mniej cyjanowodoru, który nie kumuluje się w organizmie. Enzym rodanaza rozkłada go na