Wpis z mikrobloga

tldr Potrzebuje porady dot. prawa do zasiłku chorobowego podczas zwolnień grupowych.

Sytuacja: 12 lipca podpisałem dokument: Rozwiązanie umowy o prace za wypowiedzeniem z zastosowaniem skróconego okresu wypowiedzenia. Umowa była zawarta na czas nieokreślony, ale z tytułu zwolnień grupowych zostanie rozwiązana z zastosowaniem skróconego okresu wypowiedzenia, który wynosi miesiąc i upłynie 31.08.22.
W związku z tym przysługuje mi odprawa w wysokości 2 miesięcznego wynagrodzenia.

Do 18 lipca pracodawca zobowiązał mnie do wykorzystania urlopu wypoczynkowego i od tego dnia zwolnił mnie z obowiązku świadczenia pracy do upływu okresu wypowiedzenia z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Co jeżeli jutro bym poważnie zachorował. Czy mogę skorzystać z L4? Zazwyczaj, do dwóch tygodni od ustania zatrudnienia jestem uprawniony do skorzystania z L4. Jak ma się sytuacja ze zwolnieniami grupowymi?
Co jeżeli potraci mnie samochód 30 sierpnia? Będę mógł skorzystać z prawa do zwolnienia lekarskiego?

#praca #hr #prawo #prawopracy
  • 3
Po ustaniu zatrudnienia pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy przez okres niezdolności do pracy spowodowanej chorobą, nie dłużej jednak niż przez 91 dni. Okres zasiłkowy to czas pobierania zasiłku chorobowego.

Te 2 tugodnie o ktorych piszesz to jest czas ochrony, czyli 2 tygonie po ustaniu zatrudnienia nawet jesli potraci Cie samochod to nadal bedzie Ci przyslugiwalo L4.

Czyli L4 dostaniesz jesli zachorujesz/potraci Cie auto max do 14 wrzesnia, a kase za L4 bedziesz dostawal
@mazaken: Ok, dzięki za wyjaśnienie. Zastanawia mnie jeszcze jedno:
Co jeżeli poszedłbym na L4 30 sierpnia.

Jak to będzie wyglądało finansowo? Będę otrzymywać normalnie 80% wypłaty i L4 mogę mieć 180 dni na jedną chorobę? I wtedy mój pracodawca zapłaci za 2 dni trwającej umowy, a potem świadczenia wypłaca ZUS?

Co jeżeli pójdę 2 września? Rozumiem, że to już nie L4, a właśnie zasiłek chorobowy. To też jest 80% wynagrodzenia?