Wpis z mikrobloga

@olcayn: Deweloperzy mają zwykle za mało miejsc parkingowych. Dlatego nie każdy kupujący mieszkanie ma szansę je kupić. Więc najwyżej z drugiej ręki możesz się starać dostać. Ale już garaż wolnostojący na jakimś osiedlu w Krakowie to perełka o którą ludzie się licytują.
  • Odpowiedz
@gambler_94: no właśnie wiem i jest to coś co mnie już na samym początku odstrasza. Szybki reserach pokazał, ze garaży na sprzedaż na portalach jest ogólnie bardzo mało, ale zakładam, ze one maja oddzielną KW.

@HeadH: nie no jasne ze z rynku wtórnego. Nie jestem aż taki naiwny, żeby wierzyc, że uda sie od dewelopera kupić
  • Odpowiedz
@olcayn: ROI 3,5-4% + potencjalna sprzedaż miejsca za sporo wyższe ceny niż zakup jeżeli były w dobrych miejscach. Myślałem o tym, ale ostatecznie sporo zabawy. Dobre inwestycje potrafią zmniejszyć ROI bo są drogie już na starcie, a cena za wynajem wcale nie idzie w parze. Dobre było 3 lata temu. Spory podatek i czynsze...
  • Odpowiedz
Mirki czy ktoś z was badał temat inwetsowania w miejsca garażowe/parkingowe?

@olcayn: W mózg se zainwestuj. Kolejny cwaniak co chce dorobić się na pośrednictwie, a potem chcesz kupić garaż bo rzeczywiście potrzebujesz, to musisz płacić jak za sztabkę złota, bo Oskarek sobie policzył, że mu ROI się nie będzie spinać.
  • Odpowiedz
@bartez_94: Sama kasa z wynajmu daje ROI na poziomie około 7%. Fakt ze koncowy zysk zależy tutaj od czynszu i nieukrywam, że nie wiem jakie są czynsze za sam garaż bez mieszkania. Ale myślę ze finalnie i tak powinno być wiecej niz te 4%.
@amstaf01: nie zesraj się biedaku
  • Odpowiedz
@olcayn: wszystko zależy od lokalizacji. Czynsze są przeróżne. W jednej lokalizacji mam po około 50 zł za miejsce a na drugim prawie 90 zł bo jest szersze i koszty utrzymania są już wyższe. Oba wynajmiesz w porównywalnej cenie. Cena za wynajem miejsca od 150-350. Raczej średnio 200 zł z tego co widzę. Jedno wynajmuję za 200 drugie za 150 więc ROI nie będzie wyższe. Szczególnie jak kupisz drogo. Średnie ceny
  • Odpowiedz
@olcayn: ostatnio w bloku obok mnie (Warszawa Ursynów) spółdzielnia wystawiła ogłoszenie o sprzedaży miejsca w hali garażowej. Cena około 25k jako start licytacji. Czynsz około 180-250 zł miesiecznie plus podatek od nieruchomosci. Wedlug mnie slabo opłacalny ruch.
  • Odpowiedz