Aktywne Wpisy

Hug0Stiglitz +21
Tak mnie wciągnął serial The Expanse (genialny!!), że powoli kompletowałem całą serię. Dzisiaj na półeczce pojawił się ostatni tomik.
Jak oceniam całą serię The Expanse? Momentami wręcz porywajaca i brawurowa, niestety miewa słabsze momenty - a wręcz słabsze tomy.
Niemniej to solidna pozycja, bawiłem się doskonale - mocne 8/10.
#czytajzwykopem #ksiazki #scifi #seriale
Jak oceniam całą serię The Expanse? Momentami wręcz porywajaca i brawurowa, niestety miewa słabsze momenty - a wręcz słabsze tomy.
Niemniej to solidna pozycja, bawiłem się doskonale - mocne 8/10.
#czytajzwykopem #ksiazki #scifi #seriale
źródło: IMG_2142
Pobierz
Może ktoś wytłumaczyć takiemu nieukowi jak ja, dlaczego obecnie rakiety płoną moment po starcie, jeśli w przeszłości udało się wysłać ludzi na księżyc? Co tak naprawdę chcemy osiągnąć? Pamiętam z dzieciństwa jak w Teleekspresie mówili, że jakaś babcia leci na Marsa, jednak brak informacji, aby taka misja miała się kiedykolwiek odbyć. #kosmos #spacex #musk #nasa #rakiety

Jak np to: https://www.wykop.pl/link/6742631/raport-wynajmowac-czy-kupic-mieszkanie-decyzja-warta-1-500-zl-miesiecznie/
Ponizej moj komentarz; otwieram dyskusje i słucham Państwa. Jak ma mi się wynajem bardziej opłacać niz kredyt patrząc dalej niż perspektywa kilku miesięcy.
Nie rozumiem jak można tak to porównywać. Chyba ktoś im postawił tezę i próbują ją udowodnić.
Po pierwsze:
Jak liczą koszt wynajmu - odejmują koszty licznikowe i administracyjne - które, sa zawsze wliczone w cenę najmu.
W przypadku kredytu : założenia: okres spłaty kredytu – 25 lat, wkład własny - 10 proc - gdzie zazwyczaj ludzie biorą na 30 lat i mają z reguły większy wkład niz 10%. Do tego każda nadpłata potencjalnie zmniejsza koszt, a koszty najmu są stałe.
A na koniec, to że w tym i następnym roku stopy są wyższe to nie znaczy ze za 2 lata nie spadną, a za 5 lat znów wzrosną i tak w kółko, wiec lepiej uśrednić stopy w takim wyliczaniu.
Do tego, do porównania biorą mieszkanie 40m, gdzie najczęstszym metrażem jest 50-60m z reguły na to, ze kredyt często biorą ludzie na etapie planowania rodziny, wiec trzeba miec te 50m dla rodziny 2+1 - a przy takich metrażach wynajem wypada jeszcze gorzej, nie mówiąc o kwestii stabilności.
#nieruchomosci
Każdy powinien się zastanowić czego chce w życiu :). Inna kwestią jest też taka, że rynek kredytowy w Polsce to patologia i najzwyczajniej ludzi nie stać na kredyty