Wpis z mikrobloga

Ktoś tu lata #msfs na vr z kartą pokroju rx 6800xt / rtx 3080? Zastanawiam się nad upgradem na taki model, bo z obecną 5600xt spadek fpsów lecąc nisko nad terenem (zwłaszcza miejskim) praktycznie uniemożliwia rozgrywkę. Cena nie jest mała, a przez 95% czasu i tak karta będzie się marnować, więc wciąż sobie gdybam.

#pcmasterrace #gry
  • 24
@ToJestNiepojete: tak jak kolega @keton22: pisał, gra jest mocno wymagająca jeśli chodzi o procesor. U siebie latam na RTX 3080Ti od Suprima + Ryzen 9 3900 i też nie ma szału, są spadki poniżej 20FPS momentami i to na monitorze tyle że rozdzielczość w formacie 21:9 czyli ultrawide 3440x1440. Mocny procesor z szybkim pojedynczym rdzeniem to podstawa, wielordzeniowość niewiele w tej kwestii zmienia póki co.
@LordLookas: Ja mam r 3500 i w zasadzie nie wiem ile dokładnie mam klatek, gdyż przez większość czasu wszystko jest płynne. Latając nisko nad zabudową z pewnością spada poniżej ~16, bo robi się pokaz slajdów, a i grafika nie robi zbytniego wrażenia. Ostatnio nawet robiąc podejście nad lasem spadek fpsów był dramatyczny i myślałem, że się rozbiję.
W każdym razie zbadam jeszcze temat. Upgrade robię z myślą tylko o jednym tytule,
@ToJestNiepojete: włącz sobie w opcjach tryb developerski a potem z paska menu na górze ekranu możesz sobie uruchomić wewnętrzny licznik FPS włącznie z parametrem pokazującym co w danej chwili ogranicza Ci wydajność, czy jest to CPU czy GPU.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ampcode: ja się spotkałem z opinią, że w trybie jakości tylko jest ok i to też zależy od gry. Sam jak testowałem to było kiepsko ale to były początki na VR DLSS i do tego na Indexie.
A tak poza tym @ToJestNiepojete grasz na Quescie czy czymś innym?
Mowa o vr?

@ToJestNiepojete: monitor, na vr będzie jeszcze gorzej. Zależy gdzie latasz, są lokacje podpimpowane ręcznie i tam najczęściej zdarza się że są braki w wydajności. np. Tokio nie jest całe złe ale jak już dobrze wlecisz to idzie pokaz slajdów. Podobnie miałem w paru promowanych przez grę miejscówkach z world update. Żeby było śmieszniej przejście z 2560x1440 na 5120x1440 wcale tak bardzo źle się nie odbiło na wydajności co