Aktywne Wpisy
wilkCaly +27
No cześć Mirki, mam sąsiadów Azjatów i zaraz mnie coś strzeli. Zwracałem im już uwagę że motorycznie zaśmiecają korytarz ale jak krew w piach. Jak dzwoni do nich ochrona to nie otwierają. Cała klatka jednak jak na załączonym obrazku. Stoją rowery, buty, wózki, zabawki.... Myślałem nawet żeby im nasrać do tych butów ale pomyślałem, że zapytam was o jakieś rady... Co z tym zrobić?
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
PiccoloColo +83
Mam info z pierwszej ręki. Siora Jacka rozpoznaje, ale nie idzie łatwo, bo twarz zdeformowana.
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
Jak często zdarza się z ang. "collapse" skrzydła? Zdarzyło wam się w ogóle kiedyś? Chciałbym pójść w ten sport, ale naoglądałem się jak te skrzydła się zwijają, poczytałem komentarze rozprawiające o filozofii życia po takich incydentach i powiem szczerze - zwątpiłem w bezpieczeństwo ( ͡° ʖ̯ ͡°)
"Jak często zdarzają się wam "crashe" drogowe ? Zdarzyło się wam w ogóle kiedyś ? Chciałbym pójść na egzamin na prawo jazdy, ale naoglądalem się jak te auta sie zdarzają, poczytałem komentarze rozprawiające o filozofii życia po takich incydentach i powiem szczerze zwątpiłem w bezpieczeństwo."
Oczywiście wpis z dużą dozą humoru i lekkim przymrużeniem oka, więc proszę z góry o wybaczenie
Ogólnie latanie jest proste technicznie i wiele osób po opanowaniu podstaw, ma wrażenie, że osiągnęło już bardzo dużo. Wtedy wchodzi brawura i pojawiają się wypadki, a tak właściwie to dopiero początek (zresztą podobnie jak po zdaniu egzaminu na prawo jazdy).
W miarę zdobywania doświadczenia jest coraz lepiej. Opanowując technikę, zapoznając się z powietrzem i własnym skrzydłem jesteś w stanie zminimalizować wejście klapy a razie takiej sytuacji reagować w mgnieniu oka. Bardzo ważna jest też ocena warunków meteo i odpuszczanie gdy warunki nie są odpowiednie dla
Ja miałem teraz ponad rok przerwę od latania, ale teraz na weekend jadę chyba do Czech coś polatac.
@mani3kxc:
https://youtube.com/shorts/pjoMDeD7sUY?f
https://youtu.be/enJCkJV3CQM
Nic poważnego oczywiście się nie stało, ale trochę drażni mnie kompletny brak kontroli nad skrzydłem. Nie widzę tutaj winy pilota, tylko taka zwykła loteria czy dmuchnie :D ale mogę się mylić.
W pierwszym przypadku gość ciśnie na prawie pełnej belce (nie wdając się w szczegóły, jest możliwość przyspieszenia glajta w locie, ale kosztem bardziej dynamicznych atrakcji gdy już wejdą). Do tego widać doświadczenie pilota (znam go zresztą znam osobiście). Wyprowadził szybko i sprawnie - choć fakt, wpuścił klapę, więc spóźnił się z reakcją.
W drugim przypadku też pięknie opanowana sprawa, bez zmiany kierunku i komplikacji. Lądowanie w przewężeniu alpejskiej doliny potrafi być trudne, ale to też jest kwestia wiedzy.
Tak jak pisałem, ważny jest dobór miejsca i warunków pogodowych odpowiednio do posiadanego doświadczenia. Na początku ważne aby wybierać miejsca sprawdzone, znane i odpowiednie dla początkujących. I oczywiście szczególnie na początku, nigdy nie