Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #pc

TLDR Wywala mnie z wymagających gier i czasem wyrzuca BSOD MEMORYMENAGEMENT.

Gdy gram w coś wymagającego (np. Total War Warhammer 3, Sea of Thieves), to po kilkudziesięciu minutach crashuje mi grę, a czasem nawet pojawia się blue screen z kodem MEMORY
MENAGEMENT. Wskazywałoby to na problem z RAMem (wymieniałem CPU, RAM i płytę pół roku temu), ale problem pojawia się tylko w wymagających grach, oraz robiłem MemTest86 i jakiś windowsowy test - nie wykryły żadnych błędów.

Kiedy w Sea of Thieves zmniejszyłem ustawienia i zablokowałem FPS na 30 (wykorzystywało wtedy ok. 35% gpu) to nic się nie crashuje. Temperatury GPU są przyzwoite, dobijają max do 65-68°C. Mimo to mam wrażenie że to przy ostatnich upałach (i większej temperaturze otoczenia) crashe są częstsze. Aktualizowałem sterowniki. Próbowałem też zrobić delikatny underclocking GPU, ale raczej nic to nie dało.

Ogólnie to podejrzewam, że koniec końców chodzi o GPU, bo te rzeczy dzieją się tylko w momencie najwyższego obciążenia właśnie GPU (zwykle ram jest zużyty w połowie, a CPU w 20-25%). Macie jakieś rady czy po prostu karta RIP i tyle?

CPU: intel core i5-11400
GPU: gtx 1050ti (kupiony 5 lat temu)
płyta: Gigabyte B560M DS3H V2
RAM: Patriot Viper 4 16 GB (2 x 8 GB)
Windows 10
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kutalongest: przede wszystkim sprawdź temperatury pod obciążeniem: OCCT/AIDA64 dla CPU i Furmark dla GPU. Przy okazji zobaczysz czy komp wywali się podczas testów.

Pięcioletnia grafika. A kiedy była czyszczona? Zmieniana pasta termo? Jeśli nigdy, to proponuję zajrzeć do środka.
  • Odpowiedz
@gomjeden: Przyznaję, że nie była zmieniana pasta, nie była też czyszczona z kurzu zbyt dokładnie. Ale myślałem, że skoro ma małe TDP, 2 wentylatory i niezłe temperatury to nie jest to zbyt ważne. Pewnie to zrobię.
  • Odpowiedz
@MtEverest: właśnie tu jest problem, bo te ramy teraz są na 2666 czyli na domyślnych ustawieniach. Kiedy chciałem zrobić profil XMP na 3000 czy tam 3200 to były o wiele częściej problemy (albo nawet od razu po włączeniu kompa, już nie pamiętam).
  • Odpowiedz