Witam szanowych użytkowników zegarków gramin, od 2 dni mam problem z zegarkiem, garmin enduro, mianowicie zegarek mimo ze czekam na złapanie fixa przed startem, to pokazuje w złym miejscu start i przez pierwsze 2-3km pokazuje błędną trase, a po tym czasie wszystko jest juz w porządku i rysuje idealnie, graficzne wyjasnienie w załączniku(czerwona linia jak faktycznie biegłem, niebieska slad garmina), czy miał ktos podobny problem, albo pomysł co zrobic zeby to poprawic? #garmin
@ulises gps+glonass i inteligentne zapisywanie, znalazłem tą samą trase na tych samych ustawieniach, ale z poprzedniego tygodnia i wygląda to tak czyli dobrze, moze faktycznie ruskie cos psują, ale po 3km reszta trasy jest ideolo i tez przez miasto(budynki+drzewa)
@Stormweaver: u mnie start i meta była w tym samym miejscu. Potem biegłem ulicą, którą widać po lewej. Ale ślad w końcu trafił na rzeczywistą trasę. Myślałem, że może słuchawki BT czymś sieją bo zaczęło coś w nich piszczeć i z reguły biegam bez nich, a akurat wczoraj założyłem.
@Stormweaver: @ShortyLookMean: @ulises: podobno ostatnio zwiększyła się aktywność na Słoneczku i sporo osób zgłasza problemy z GPS i nie tylko na Garminach.
U mnie dziś/znaczy już wczoraj też bzdury, brak ok 300m (na odcinku jak zawsze) a trasa przesunięta też po 300m na północ i wschód plus jakieś dziwne odpały na trasie.
@Stormweaver: Wczoraj ~16.00 w otwartym terenie miałem podobnie. Venu miało przesunięcie a 245 bezproblemowo pokazało prawidłowo tą samą trasę. Zaczynaliśmy i kończyliśmy w tym samym miejscu :) Venu (na zielono prawidłowa trasa):
#garmin
źródło: comment_1656447258koLXTTDkzXCbWkYuxSIdWg.jpg
PobierzSam gps czy gps plus glonass?
Moze ruskie cos psują, polecam gps + galileo
BTW Galileo podobne lepiej sprawdza się w miastach
źródło: comment_1656447900QZHpNQiYzQTa1KPrk36fVD.jpg
Pobierzjestem bardzo ciekaw czy to coś da
źródło: comment_1656449292lhpW57KUeCNF2KJUDOhg0s.jpg
Pobierzhttps://www.spaceweatherlive.com/pl/aktywnosc-sloneczna.html
@ulises mam aktywnosci spacerowe z samym gps, bez galileo czy glonasa i od poniedziałku jest tak samo, potestuje te ustawienia jeszcze
@mirekwirek ciekawe, moze sie ogarnie.
Venu (na zielono prawidłowa trasa):
źródło: comment_1656481404ISXyKVdiJ1URSy5LlopOeO.jpg
Pobierz@zybyzy
@nie_lubie_nowego_odtwarzacza
@ulises
@ShortyLookMean po zmianie ustawień na gps+galileo, zegarek pokazuje wszystko poprawnie, spróbuje jeszcze pozniej wrocic spowrotem na gps+glonass i zobaczyc czy jest okej czy nie.
Ogólnie takich bzdur nie miałem dawno, albo nigdy. G 6x pro soft 22.10 od już jakiegoś czasu.
https://www.reddit.com/r/Garmin/comments/vm9iru/gps_bug_today_happened_to_me_and_some_friends_on/