Wpis z mikrobloga

Białko rolisnne nie jest tak dobre jak białko odzwierzęce.

W czasopiśmie ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy donoszą, że białka zawarte w modelowym substytucie roślinnym nie były tak dostępne dla komórek, jak te pochodzące z mięsa.

https://phys.org/news/2022-06-human-cells-protein-plant-based-meat.html

Link do badania

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c01711

#zdrowie #mikrokoksy #wegetarianizm
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DrGreen_2: gosciu wiesz ile cynku mają np pestki dyni? Cholinę masz choćby w fasoli i wielu innych produktach. Żelazo w soczewicy i wszelakich pestkach, szczególnie w sezamie. Witamina a w soku marchwiowym w postaci beta karotenu ktory jsst bardziej bezpieczny niż czysta witamina a. Dha masz go dużo choćby w mące konopnej, lnie czy nasionach chia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pioter_Polanski: Gościu wiesz ile cynku się przyjmie z pestek dyni? Poczytaj sobie o wchłanianiu żelaza hemowego vs niehemowego, i jakie jest w mięsie a jakie w strączkach. Poczytaj sobie o beta karotenie czyli A z marchewki vs retinol. Poczytaj sobie o DHA vs EPA która masz w produktach lnianych czy konopnych.itd itd
  • Odpowiedz