Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem programistą samoukiem w #python z półtorarocznym doświadczeniem. Zarabiam 9k brutto w Warszawie. Zacząłem się rozglądać za nową pracą i zainteresowanie jest, myślę że uda się jakieś 12k brutto wyhaczyć.
Natomiast, zastanawiam się nad zmianą technologii, bo hmm, pisząc większe serwisy widzę że python za dużo wybacza, w dodatku których spotkałem w pythononie... zdarza się że są mało ambitni, chyba jednak ten język ma za niski próg wejścia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zacząłem się uczyć Javy ale po dwóch dniach się zniechęciłem, jednak brzydka ta składnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz myślę nad C#, zaraz zamawiam książki.

Co sądzicie, czy uda się po miesiącu nauki znaleźć pracę jako junior C# z pensją też na poziomie 9k?
Czy lepiej się w to nie pakować i rozwijać dalej w pythonie?

#programowanie #dotnet

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62b5d83924d4ee4ccf489a3c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
  • 12
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Po tym jak poznałem pythona to zaczęły mnie wkurzać inne języki z ich niepotrzebnymi średnikami i klamrami. Teraz siedzę w C# i "schludnie, choć nasrane". Jak widzę "out var xxx" i CamelCase to mam ochotę trzasnąć w monitor. Może system paczek w pythonie jest kijowy, ale jest. Do każdej czynności jest "one obvious way to do it" i bogata biblioteka standardowa, a w C# mam wrażenie, że trzeba wpisać
  • Odpowiedz
@fat_american_kid: Kolego, to nie takie proste. Instagram uzywa wlasnego dialektu Pythona o nazwie Cinder (z wieloma optymalizacjami napisanymi w C). Podobnie ma sie sprawa w Facebooku, tylko tam wybrali PHP, ktory pozniej musiei przerabiac na cos znosnego.
Zadna z tych firm nie zrobila tego dla funu. To sa rezulataty zaniedban technicznych w sytuacji, gdy przepisanie calego kodu na nowo nie jest mozliwe, bo musi byc interop z cala tona legacy gowna. W obu przypadkach (i wielu innych) wybory takich technologii, ktore pozniej trzeba forkowac, zeby w ogole sprostaly wymaganiom biznesy, to jest ciagnaca sie porazka techniczna, ktorej mozna bylo uniknac. A ludzie myla to z podejmowanie swiadomych wyborow przez te firmy. A obie popelnily gafe na poczatku rozwoju projektow technicznych, za ktora teraz trzeba placic.

Ten Python jest wszedzie! Cos jak JavaScript.
Bo nadaje sie na wrapper do kodu C, wiec znajdziesz go w wielu miejscach na trudnych backendach.
Bo ludzie skryptuja tym Linuxa (tu akurat integracja jest bardzo ladna,
  • Odpowiedz