Wpis z mikrobloga

Jak to jest ze skierowaniem na jakiś rezonans magnetyczny na NFZ ale na prywatnej wizycie? Da się łatwo dostać takie skierowanie tak i jak to wygląda, są jakieś specjalne warunki, dalsze wymogi potem? I jeśli da się jakoś to on-line (wizyta prywatna po to skierowanie) też wchodzi w grę?

#medycyna #lekarz #neurologia #neurobiologia #badania
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@j38acpls: wydaje mi się, że lekarz na prywatnej wizycie może wystawić skierowanie na rezonans na NFZ, ale musi mieć podpisaną umowę z NFZ. Tak jak z receptami, żeby prywatny lekarz wypisał receptę refundowaną, musi mieć umowę z NFZ. Po prostu NFZ ma swój rygor i to jest kontrolowane.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: nie bądź taka pewna:
na badania diagnostyczne, na świadczenia w ramach ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, na leczenie uzdrowiskowe, na rehabilitację leczniczą, opiekę długoterminową - lekarz POZ lub inny lekarz udzielający świadczeń w ramach ważnej umowy z NFZ. Jeżeli pacjent objęty opieką specjalisty wymaga wykonania niezbędnych, dodatkowych badań diagnostycznych, skierowania na te badania wystawia świadczeniodawca udzielający świadczeń ambulatoryjnej opieki specjalistycznej. Dotyczy to również lekarza specjalisty, do którego pacjent ma prawo zgłosić
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ayyy_lmao: Jestem pewna bo to moja praca. Lekarz na wizycie prywatnej nie ma prawa wydać skierowania w ramach NFZ. Jest napisane jak wół że będący lekarzem ubezpieczenia, czyli udziekajacy świadczeń w ramach tego ubezpieczenia. Na NFZ. Tak to się kończy jak ludzie nie mający o tym pojęcia biorą się za czytanie rzeczy których nie rozumieją.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@j38acpls: Nie, lekarz ubezpieczenia to lekarz udzielający świadczeń w ramach ubezpieczenia. Prawo do refundacji leków jest prawem pacjenta a nie lekarza. Z kolei prawj do badań w ramach NFZ wynika z kontraktu i udzielania świadczeń w ramach ubezpieczenia.To dwie zupełnie różne rzeczy.
  • Odpowiedz