Wpis z mikrobloga

Mirki z #gitaraelektryczna i #gitara
Jakie są obecnie sensowne single cuty?
Mam na oku LTD ec1000 w tej nowszej wersji z progami z nierdzewki, ale cena jest dosyć wysoka a używanych nie widać, wiec szukam alternatywy. Budżet tak do 4000
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jakuptoziomal: coś mi się wydaje, że cena to głównie za gitarę z tymi EMG. Koniecznie musisz mieć te EMG? Jeśli tak to licz się z taką ceną. Fajne SC robi Jackson, Epiphone, LTD, Gretsch, Cort i PRS. Popatrz na ich stronki.
  • Odpowiedz
@Kokos: Szczerze mówiąc bardziej mi tu zależy na progach ze stali nierdzewnej, emg mogą być a nie musza, jeśli kupowalabym nówkę to wziąłbym chyba wersje na fishmanach. Tu tez przemawia do mnie komorowanie, niechętnie pozbywam się swojego Greco bo niestety po operacji kręgosłupa to dla mnie zbyt ciężka gitara i mam mega problem żeby na niej grać. Podoba mi się tez frezowanie przy łączeniu gryfu z korpusem i właśnie dlatego
  • Odpowiedz
@Kokos:

cena to głównie za gitarę z tymi EMG.

Tutaj jest chyba jakaś odwrotna zależność, bo EMG 81/85 wciskają teraz dosłownie wszędzie. Pies mojego sąsiada ma zamontowane EMG 81/85, zakładam więc, że w hurcie te pickupy kosztują tyle, ile podróbki butów sportowych na bazarze, ale chyba wciąż działają na wyobraźnię.

SC robi Jackson,

Jako totalny fanboy Jacksona to jednak powiem, że singlecuty robi przerażająco szkaradne ;)
  • Odpowiedz
@grzmot_cebula: No właśnie ostatnio ceny za używkę ec1000 nie spadają poniżej 4000, to już wolałbym kupić nówkę o której wspomniałem za 5000. Jeszcze jak widzę że ktoś pisze ze cena wyższa bo Korea a to dużo lepiej niż obecne to mi się chce płakać XD
  • Odpowiedz
@Jakuptoziomal: Korea o ile mnie pamięć nie myli to tylko w seriach starszych (bez tego wyżłobienia - nomen omen - zajebistego na łączeniu gryfu z korpusem), potem jest Indonesia. Sam mam jednego ec-401 i (może trafiła się zajebiste sztuka) ale do niczego przyczepić się nie da
  • Odpowiedz
@grzmot_cebula: Fishman Fluence to znajdziesz w gitarach o rzeczywiście wysokiej cenie, a te nieszczęsne EMG montują już nawet w sprzęcie za ok. 2000 zł.
W sumie to i tak lepiej, niz 3/4 "proprietary pickups", ale nie jest to żaden szał podbrzusza.
  • Odpowiedz
@grzmot_cebula: Tzn tu chodzi mi o to, ze kraj pochodzenia w takich gitarach nie ma kompletnie znaczenia, przynajmniej moim zdaniem. Miałem epiphony i koreańskie, i trafił się czeski i kilka chińskich i to bardzo podobne gitary, w życiu bym nie dopłacił. Sam mam explorera od deana z Indonezji i to jedna z fajniejszych gitar jakie miałem
  • Odpowiedz
@Mr_Hand_of_Fate: Harley benton ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie krytykuje oczywiście ale sam fakt, że na zdjęciu masz zdjęcia blokowanych kluczy grover'a a w opisie jakieś Jinho budzi lekki niepokój co do całokształtu wykonania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz