Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #linux #pentesting #bezpieczenstwo #hacking
Czy istnieje jakieś distro linuxa które posiada wgrane tutoriale z narzędzi dla ̶s̶k̶r̶i̶p̶t̶ ̶k̶i̶d̶d̶i̶e̶ hackerów?
W sensie odpadlam distro dedykowane by się uczyć na pentestera czy innego gościa co wysyła deautha na bluetooth w autobusie, podłącza się na miejsce sebixa wracającego z budowy i w miejsce oczu zielonych puszcza piosenkę o wyższości wrażliwej duszy nad pięścią.
W sumie dokształciłbym się, bo powoli zaczynam naprawdę fajne rzeczy ogarniać.
Ale czuję, że to słabo z usystematyzowaniem.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lotos10: czy znam Kali linuxa? z grubsza nazwę i kojarzę, że to spin off debiana z preinstallowalnymi paczkami rzeczy służących do pentestu.
Nic więcej, brzmi jak narzędzie, a szukam raczej informacji czego się uczyć.
  • Odpowiedz
@lotos10: w sensie rozumiem, że napisałem distro, ale moja intuicja mówi mi, że w świecie pełnym miliarda dystrybucji ktoś wydał jakąś która by była sama w sobie zaprojektowana tak, by być jednocześnie tutorialem oprowadzającym po tych narzędziach i zbiorem tych narzędzi.
Kali z tego co wiem, to po prostu następca backtrack linuxa 5ki który jest zwykłym linuxem z zainstalowaną kolekcją zabawek.
  • Odpowiedz
@Wappyn: Nie myśl sobie, że w internecie znajdziesz jakiekolwiek tutoriale albo (sic) jakieś magiiczne distro:) Własne pomysły a i z czasem własne narzedzia pracy..., nad którymi się pacuje latami i raczej przez to nie koniecznie chęynie się nimi dzieli. to oczywiste. Ogarniasz fajne rzczeczy? nie wiem co jest fajnego na zarabianiu grzebiąc się w brudach rozwodzących się ludzi badź oszukiwaniem dużych fim lub instytucji. To kwestia morlanośći. Pomijając to trzeba
  • Odpowiedz
@wojciet: typie ale mnie jarają tematy zabezpieczeń i bezpieczeństwa komputerowego, ja nie próbuję nikogo atakować tymi emakdami w żaden soposób, nawet nie sendmejlem xD
Naprawdę patrzę na to od strony technicznej
Zresztą po przeczytaniu jakiejś biografii hackera za dzieciaka najbardziej mi się spodobał gość z FBI co go złapał bo miał tatuaż godła polski czy coś i znał postacie z żółwi ninja xD
  • Odpowiedz
@Wappyn: bardzo dobrze, że się interesujesz. Obecnie mało osób interesuje się czymkolwiek. Strona techniczna jest dość kluczowa i niestety wykracza po za to co jest dostępne w sieci. Trzeba pamiętać, że dostępny w Europie sprzęt (np. sieciowy) jest certyfikowany i musi spełniać masę wymagań (szczególnie dot. bezpieczeństwa) aby być dopuszczonym do obrotu. Tym samym za daleko nie polecisz z tematem dopóki nie dostaniesz do ręki sprzętu jaki wykorzystują profesonaliści. z
  • Odpowiedz