Aktywne Wpisy

picasssss1 +526
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz

źródło: IMG_20240918_055917
Pobierz
asimovv +599
Czas aktywować nowy tag. Poznajcie Łukasza Żaka. Łukasz Żak jest poszukiwany listem gończym za to że spowodował w dniu 15 września 2024 r. przy Al. Armii Ludowej w Warszawie wypadek samochodowy, którego następstwem była śmierć jednego z pasażerów innego pojazdu i zaistnienie u pasażerów i kierującej innego pojazdu ciężkich obrażeń ciała, przy czym kierował samochodem osobowym marki Volkswagen Arteon wbrew zakazowi prowadzenia pojazdów, a następnie zbiegł z miejsca zdarzenia.
#lukaszzak
#lukaszzak

źródło: IMG-20240918-WA0001
Pobierz
#zona #maz #budzet #finanse
Od jakiegoś czasu nie potrafimy dogadać się z żoną na temat budżetu. Mamy podpisaną intercyzę - sam prowadzę firmę więc była to jakaś forma zabezpieczenia rodziny, ale też oczywiście było to moje zabezpieczenie. Przed podpisaniem było trochę kłótni, ale myślałem że ostatecznie zrozumiala po co to robimy. Problem jest związany z dysproporcją w naszych zarobkach, na moją 'korzysc'. Zarabiam kilkukrotnie wiecej, chociaż zarobki żony to też znacznie powyżej średniej.
Mamy wspólne mieszkanie (kupione 50/50), w które włożyłem znacznie więcej energii i też kasy. Wiedziałem od razu że to finansowanie będzie na mojej głowie, mimo to zgodziłem się na to jeszcze przed ślubem.
Od pewnego czasu żona narzeka na intercyzę, chce ja wypowiedzieć. Twierdzi że co jak znajdę sobie kochankę, to ona będzie miała problem. Żona od jakiegoś czasu opiekuje się corką, więc nie ma możliwości zwiększania dochodów. Z jednej strony rozumiem frustrację - wiem że praca w domu jest bardzo ciężka, ale z drugiej strony obecnie to ja w 80/90% utrzymuje dom. Pracuje od rana do nocy, w międzyczasie pomagając przy dziecku. Nie ukrywam że moim celem jest FIRE za 5-10 lat. Żona chciałaby żyć teraz chwila, kupować wszystko co najmodniejsze, najdroższe. Zwykle przystaje na to , często odmawiając sobie takich rzeczy, bo jednak dla mnie FIRE to cel który postawiłem sobie dawno temu.
Więc nie, sknerą nie jestem, w każdym razie tak uważam.
Czy uważacie, że jestem gnojem bo pozostałe oszczędności inwestuję z myślą w przyszłości naszej córki? Żona twierdzi że jak w cokolwiek inwestuję to powinienem połowę kupować na siebie, a połowę na nią? Czy waszym zdaniem to jej rozumowanie jest zdrowsze?
Jak poprowadzić tę rozmowę żeby wyjaśnić sprawę i nie wracać już do tematu?
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62aebf6d74f5d2d1339e7519
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
Mysle, ze za malo info by CI pomoc. ROzmowa i rozmowa. :)
zreszta to jakie macie koszta, ze zona ktora zarabia ponad przecietna nie doklada sie ponad 20% do utrzymania domu?:P
---
Zaakceptował: LeVentLeCri
---
Zaakceptował: LeVentLeCri
Powiedz jej, że chętnie wspomożesz jej przyszły rozwój zawodowy, żeby dobrze wykorzystała czas w domu i żeby też spoko zarabiała po macierzyńskim, etc. Możliwe, że frustracja bierze się ze świadomości, że jest teraz - poniekąd - uwięziona w domu
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Mam poczucie że im bardziej ustępuje tym większy opór otrzymuje z drugiej strony.
Jeśli chodzi o wydatki, to sporo są one powiększone przez kredyt hipoteczny, ale tak czy tak żyjemy na dużym luzie, częste wyjazdy plus wyjścia do knajp.
Moim głównym problemem jest to, że totalnie nie rozumiem myślenia o bardzo drogiej sukience, jak ta sama kwota przy nadplacie kredytu dałaby nam oszczędność od przyszłego miesiąca i w takich sytuacjach spinamy się najmocniej. Próbuje tłumaczyć ale to totalnie niczego nie daje od paru miesięcy. 'Mamy kasę więc czemu mam się ograniczać?'
Ciąża i dziecko zabiera jej dużo czasu, w którym mogłaby zarabiać pieniądze. Jest obecnie na twoim utrzymaniu i nie czuje się bezpiecznie.