Wpis z mikrobloga

Ktoś się orientuje czy istnieją wentylatory 120x120x15mm które kręcą się trochę szybciej niż ~1800-1900rpm i zapewniają większy przepływ powietrza niż okolice 50 cfm? Googlam, googlam i nic znaleźć nie mogę. Totalnie nie zależy mi na cichej pracy. Mogą wyć, ale 25mm nie wchodzą niestety w grę.
#pcmasterrace
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apollyon_Askalon: nope... wychodzi na to że albo jakimś cudem zmieszczę wentylator 25mm (dając niższy o 10mm radiator) albo muszę zostać przy wentylatorze Noctua NF-A12x15 bo w tych rozmiarach jest najwydajniejszy chociaż nie kręci się najszybciej.
  • Odpowiedz
wychodzi na to że albo jakimś cudem zmieszczę wentylator 25mm (dając niższy o 10mm radiator) albo muszę zostać przy wentylatorze Noctua NF-A12x15 bo w tych rozmiarach jest najwydajniejszy chociaż nie kręci się najszybciej.

@newerty: Z gówna bata nie ukręcisz ¯\_(ツ)_/¯ 15mm to duży limit dla wydajności.
  • Odpowiedz
@L3gion: niestety wiem, ale obudowa nie pozwala wsadzić niczego większego. Zmieniam lapka DTR na stacjonarkę w SFF jak wyjdzie intel 13gen i nowe rtx'y . Planuję tam zapakować i9 i wiem że każdy stopień celsiusza jest na wagę złota. Pomyślałem że skoro nie mogę wsadzić większego radiatora to może znajdę jakiś wentylator który zapewni lepszy przepływ, ale wygląda na to że już mam najlepszy. Nawet u chińczyków nie ma żadnych
  • Odpowiedz
@vulcanitu: taak... kupiłem obudowę 10.9 litra. I w sumie trochę zaczynam żałować, że poleciałem na jej rozmiary bo jest niewiele grubsza od mojego aktualnego laptopa, a szerokość i długość podobna. I teraz próbuję dobrać do niej pozostałe graty. Byłoby łatwiej gdybym nie planował tam upchać nadchodzącej i9'tki i nadchodzącego rtx4080. Myślałem że to z kartą może być problem, ale okazuje się że schłodzenie cpu to będzie droga przez mękę.

https://www.density.sk/product/cl530/
  • Odpowiedz
@vulcanitu: i tak wziąłem 'grubszą' wersję i większość 3slotowych kart się z obecnej generacji się w nią mieści więc jestem spokojny. Gorzej z tym cholernym chłodzeniem CPU. Znalazłem właśnie coś takieg https://www.alpenfoehn.de/produkte/cpu-kuehler/black-ridge jakby dodać do tego wiatrak 120mmx25mm to w sumie miałbym dokładnie to czego szukam. Duży radiator i zadowalający przepływ powietrza. Tylko ciekawe czy zmieszczą mi się jeszcze ramy bo będę miał tylko 33mm na nie xD

A dobra
  • Odpowiedz
@vulcanitu: no to mam taki, tylko jest za wysoki bo ma 70mm więc na górę wiatraka nie wrzucę, a od dołu też nie ma miejsca żeby zmieścić coś większego niż 15mm - dlatego szukałem wiatraka 15mm który ma osiągi chociaż porównywalne z 25mm. Ale już zamawiam tego niemca z amazona. Z Noctuy zrobię sobie wisiorek, albo jakiś mini-grill xD

Na górę tego niemca zamocuję wiatrak Noctua Industrail 120x25mm 3000rpm i
  • Odpowiedz
@vulcanitu: nie wiem jeszcze czy będzie sens na 13 generacji inteli. Jak da to przyrost 10 stopni to pewnie tak. Jak będą to wartości w granicach błędu to szkoda zachodu. Teraz mam i9-9900k i nie mam delida, chociaż chłodzenie w laptaku to wiadomo o co można obić.
  • Odpowiedz
@vulcanitu: kurde jakie te industraile drogie... 160zł w morelach. To gówniane chłodzenie już mi wyszło drożej niż nie jeden zajebisty tower na cpu xD No ale dobra... teraz czekamy na 13gen i płyty z790 - ciekawe jakie z tym problemy wynikną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz