Wpis z mikrobloga

@jakisprostylogin: macOS to nie Windows, system dużo lepiej zarządza pamięcią, zwłaszcza z architekturą Apple. Mam od premiery bazowego Aira z M1 i nie miałem sytuacji, by brakowało pamięci. Pisze to jako zwykły użytkownik - net, filmy, praca, excel, keynote i prezentacje, składanie filmików rodzinnych w iMovie i trochę zabawa GarageBandem w tworzenie podkładów perkusji pod gitarę elektryczną. Tak samo jak iOS nie potrzebuje tyle RAM co Android, bo sprzęt i
  • Odpowiedz
@LipaStraszna: nie no żeby teraz mając do wyboru proM2 i AirM2 to chyba sufit na łeb się musi komuś s--------ć, żeby brać pro. Touchbara można lubić, ale myk jest taki, że touchbar nie był rozwijany od premiery. W takim stanie i z takimi ficzerami z jakimi wszedł te kilka lat temu, to w dokładnie takim samym stanie jest obecnie, z dokładnie takimi samymi bugami w Safari xD
  • Odpowiedz
@Nie_znany: o to to. Jeszcze przy M1 ktoś mógł się zastanawiać, ale nawet na filmie widać, że jedyny plus to ciutkę dłuższa praca na baterii. Apple powinno w-----ć z oferty tego Pro, bo na ten moment jedynymi Pro są te co rok temu pokazali (te co maja hdmi)
  • Odpowiedz
Mam od premiery bazowego Aira z M1 i nie miałem sytuacji, by brakowało pamięci. Pisze to jako zwykły użytkownik - net, filmy, praca...

@LipaStraszna: Dla przeciętnego urzytkowinika 8GB wystarczy niezależnie od systemu. Więcej potrzebują ludzie którzy działają na codzień chociażby z wirtualizacją (VM/Docker itp), albo jakimś orprogramowaniem edycji obrazu pochłaniającym ram jak przeciętny amerykanin cheseburgery ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sotha: oczywiście, że będą wyższe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pan liczył na promocję? W dupie się Panu poprzewracało od tego dobrostanu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No z VM to prawda, ale zawsze wtedy możesz dodać kość RAM, oh wait… dokupić
  • Odpowiedz
@Sotha: jeszcze w przypadku VM to chyba jest taki problem, że na tych prockach M nie wszystko pójdzie i Windows to musi być w wersji ARM, a to też ograniczenie dla niektórych apek systemowych. Chyba, że coś pomieszałem i zwykły x86 tez tam pójdzie.
  • Odpowiedz
oczywiście, że będą wyższe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pan liczył na promocję? W dupie się Panu poprzewracało od tego dobrostanu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LipaStraszna: Nie. Liczyłem, że cena się utrzyma bo i tak była dość wysoka jak za ten hardware.
Po prostu wyznacznik z cena / produkt przestał się zgadzać. Fajny procesor, w miarę fajny ekran i fajne chłodzenie pasywne (zwłaszcza,
  • Odpowiedz
@LipaStraszna: Nie, masz rację. Systemy muszą być pod arm, albo muszą stać na warstwie emulowanej. Natomiast nie słyszałem o problemach z dockerem (ale też przyznam szczerze, że nie zgłębiałem tematu czy tam są jakieś zgrzyty).
  • Odpowiedz
@LipaStraszna: macOS to nie Windows, system dużo lepiej zarządza pamięcią, zwłaszcza z architekturą Apple. Mam od premiery bazowego Aira z M1 i nie miałem sytuacji, by brakowało pamięc

Tak, dokładnie! Więecj niż 8gb jest niepotrzebne dlatego właśnie wersja PRO - jak przystało na 2022 rok - ma 24GB xD
  • Odpowiedz