Jak potężnym żywiołem jest powódź? Kto raz ją widział na własne oczy, nie będzie mieć wątpliwości. "Powódź Tysiąclecia" zabrała ze sobą 114 ofiar, ale ta uznawana za jedną z największych klęsk żywiołowych w historii ludzkości - powódź w Chinach z 1931 roku- aż 4mln wliczając te, które zginęły w wyniku skutków powodzi.
Co gorsze, są to tak gwałtowne kataklizmy, że trudno w pełni im przeciwdziałać, a co więcej na skutek globalnego ocieplenia, należy się spodziewać, że będą występować coraz częściej. Mamy przykłady większych działań w Polsce, które pomogą zminimalizować ewentualne skutki, takie jak zbiornik retencyjny w Raciborzu, ale pewnie tak jak większość z Was, daleki jestem od wewnętrznego spokoju, że powodzie w Polsce, to już historia.
A jak powstają powodzie? Link do wykopaliska (o tu). Dzięki za wykopy!
Wiecie co jest najśmieszniejsze w tej całej manipulacji związanej z #wolyn i #ukraina? To, że pewnie połowa mirków myśli że Bandera własnoręcznie nadziewał polskie dzieci na pal w 1943 roku xD
Co gorsze, są to tak gwałtowne kataklizmy, że trudno w pełni im przeciwdziałać, a co więcej na skutek globalnego ocieplenia, należy się spodziewać, że będą występować coraz częściej. Mamy przykłady większych działań w Polsce, które pomogą zminimalizować ewentualne skutki, takie jak zbiornik retencyjny w Raciborzu, ale pewnie tak jak większość z Was, daleki jestem od wewnętrznego spokoju, że powodzie w Polsce, to już historia.
A jak powstają powodzie? Link do wykopaliska (o tu). Dzięki za wykopy!
#powodz #ciekaweciekawe #ciekawostki #nauka #zainteresowania #przyroda #geografia #katastrofa