Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Elo

Mam do zrobienia taras 10x3,80, nie za bardzo chce mi się bawić w wylewanie słupów i pomyślałem że mógłbym zrobić slupy z bloczków fundamentowych. Sęk w tym, że w miejscu tarasu jest lekka skarpa i przy domu wysokość słupa wynosiłaby ok 40 cm a na koncu tarasu około 70cm. No i nie wiem jak te wyższe słupy zakotwic w ziemi aby nimi nie bujało i były stabilne. Planowałem wpuścić ze 2-3 bloczki w ziemię, ale przy tych wyższych słupach, byłoby to chyba za mało?

#budujzwykopem #remontujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bloczki mogą Ci się rozejść po paru latach na łączeniu i się rozpadnie wszystko ( niestety przerabiałem to). Kup se najlepiej takie gotowe pustaki do zalewania. Z nich wykuruje i zalej a i fundament i tak musisz zrobić. Powiedzmy klocek betonowy 60x60
  • Odpowiedz
@matehvs: wbrew pozorom ten fundament nie może być wcale taki maly. Powinieneś się wkopac na 80cm poniżej poziomu końca skarpy. Dopiero wtedy wylewasz fundament
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Silikon: @monstergagarin: @ciasteczkowy_otwur:
Jakbym użył takiego bloczka https://systemowekominy.pl/wentylacyjne/935-pustak-keramzytowy-w1-wentylacyjny-20x24x24-cm.html byłoby git? Wkopalbym się na okolo metr, wylał odpowiednio większy niż ten pustak fundament i na to murował pustaki, potem zalać i jakiś pręt zarzucić do środka. Potem nawiercic otwory i zakotwic szpilki i na to belki 14x7, potem laty 10x5 i deski. Będzie git?
  • Odpowiedz