Aktywne Wpisy

Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy

Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
Czy na świeżym asfalcie (do 5 lat) z dobrą oponą jesteście w stanie dwoma palcami wcisnąć tak mocno klamkę aby załączył się ABS z przodu.
Proszę o wypowiedź osoby które już to testowały.
#motocykle
Nie wiem co chcesz udowodnic ale ma to chyba zwiazek z twoim watkiem ze hamowanie dwoma palcami to blad.
@bocznica: jemu chyba chodziło że nie może wcisnąć sprzęgła dwoma bo sobie miażdży te dwa pozostałe xD
Dlatego mam pytanie czy na przyczepnym asfalcie takim w miarę świeżym z dobrą oponą jesteście w stanie zablokować tak przednie koło dwoma palcami aby załączył się ABS.?
Bo wiem że na wyjeżdżonym/starym asfalcie to nie problem.
Jeszcze zauważyłem, ze pod poprzednim wpisalem pisałaś, ze sprawne hamowanie dwoma palcami mozliwe jest w nowych motocyklach z dobrym ukladem hamulcowym i dwiema tarczami. Dlatego celowo podałem wtedy przyklad mojego motocykla, tj. kawasaki er-5: jedna tarcza, w zacisku dwa tłoczki o różnej średnicy.
Bo na wielu nim załączy się ABS już robisz piękne stoppie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PiotrFr: chyba tylko w ktmach.
Po prostu najwięcej zależy od podłoża.
Gdy masz wyślizgany asfalt albo mokry to zablokujesz koło ale spróbuj tak zrobić na świeżej drodze tak do 5 lat od nowości w temperaturze plus 20 C.
No nie ma opcji abyś zablokował przednie koło. Przednia opona też jest bardzo ważna.
Triumph, wszystkie sporty, każde lekkie i krótkie Moto.
Ale KTMy wszystkie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@WyjmijKija: czekaj czekaj CO?
twierdzisz że na asfalcie hamujesz szybciej bez ABS niż z włączonym ABS?
Dziś np. w ktm-ach abs dopuszcza tak intensywne hamowanie zanim się załączy że kierowca staje na przednim kole pod koniec hamowania.
Więc albo masz do dupy ABS albo bierzesz udział w zawodach na asfaltowym torze.
Ale najprawdopodobniej tylko się tobie wydaje że wyhamujesz
A teraz się zastanówmy ile w polsce jest tego bardzo dobrego asfaltu tak przyczepnego?
Czy na przeciętnym asfalcie gdzie nie jest wielkim problemem zblokować koło też twierdzisz że wyhamujesz szybciej niż ABS?
Pamiętaj jak mi nie wierzysz to hamuj awaryjnie z 80 km/h.