Wpis z mikrobloga

Mirki zastanawiam się nad zamontowaniem Wallboxa (ładowarki do elektryka) przy garażu.
Zrobiłem wstępne rozeznanie, i zastanawiam się nad urządzeniem z mocą 11kw lub 22kw.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale jeśli podłączyłbym np. to o mocy 11kW do siły - złącze 16A, to 1 razowo wykorzysta pełną moc?
W takim wypadku musiałbym pewnie sprawdzić jaką mam maksymalną moc przyłączeniową w budynku (dom jednorodzinny), który wynajmuję?

Maksymalna moc ładowania mojego auta to 22kW - więc teoretycznie mocniejsza ładowarka byłaby sensowniejsza, ale nie wiem czy mi bezpieczniki nie będą wtedy strzelały co chwila?

#pytaniedoeksperta #elektryka #samochody
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Dokładnie, sprawdź moc umowną, zapewne będzie mniejsza niż 22kW. Jakim autem dysponujesz? Nie wiele aut potrafi ładować się po AC z mocą 22 kW - Zoe czy Tesla? Zapraszam do kontaktu na PW :)
  • Odpowiedz
@donogawychowam: Chłopie, infrastuktura energetyczna nie pozwala ludziom na takie moce. Jakby na bogatszej wsi(nie daleko mnie jest taka) wszyscy jeździli elektrykami i chcieli je szybko ładować mocami rzędu 22kW to linie napowietrzne świeciłyby na czerwono a transformator tańczyłby walca
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Qql3l3: i przez infrastrukturę będziemy jeszcze latami ograniczeni żeby przejść na full elektryki, a UE już chce zakazywać spaliniakow...
  • Odpowiedz
@Qql3l3: taka ciekawostka, jeżeli w Polsce wszystkie auta osobowe zmienimy na elektryki to całkowite zapotrzebowanie na prąd wzrasta pięciokrotnie. Czyli żeby to było możliwe musimy zbudować elektrowni które wyprodukują 5 razy więcej prądu niż to co jest. Tak że tego xD
  • Odpowiedz
Czyli żeby to było możliwe musimy zbudować elektrowni które wyprodukują 5 razy więcej prądu niż to co jest. Tak że tego xD

@Argonzz: "Troszkę" przesadziłeś, bo zgrubne szacunki mówią np. o 45TWh dodatkowej produkcji rocznie gdyby przestawić wszystkie osobówki na elektryczne, przy dotychczasowym zużyciu energii elektrycznej w Polsce na poziomie 174TWh rocznie. De facto gdyby wykorzystać leżące odłogiem każdego dnia zdolności produkcyjne (dolina nocna) można by obecną infrastrukturą spokojnie zasilić
  • Odpowiedz