Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Mirki, droniarze, mam problem. Mój dji mini 2 pod wpływem silnego, gwałtownego podmuchu wiatru wylądował na drzewie, a potem spadł. Trochę się podłamał, ale posklejałem. Niestety problem jest ze stabilizatorem/gimbalem. Po uruchomieniu gimbal robi test, wszystko pracuje niby prawidłowo, ale jakby nie ma odpowiedzi zwrotnej, aplikacja twierdzi że stabilizator się zaciął, no i nie działa stabilizacja, nie działa też sterowanie kamerą góra-dół. Oczywiście najprościej wymienić cały gimbal z kamerą, ale to koszt połowy i tak niezbyt taniego drona. Macie pomysły?

PS. Fajnie jakbyście dali plusa dla zasięgu. Dzięki.

#drony #dron #dji #djimini2 #elektronika
EdekMoczygeba - Mirki, droniarze, mam problem. Mój dji mini 2 pod wpływem silnego, gw...

źródło: comment_1653747203gGhg6ZEJixsSC7pPxWKsPX.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EdekMoczygeba: startowałem i lądowałem dronem (mini 2) z piaszczystego terenu i sporo pyłu dostało mi się do gimbala, skutki tego są takie, że raz na kilka startów jak dron jest w powietrzu, to gimbal odmawia posłuszeństwa (wspominałem tu kiedyś o tym --> https://www.wykop.pl/wpis/65460081/ok-taka-sytuacja-mam-drona-dji-mini-2-w-zestawie-f/ ), sterowanie nim góra-dół nie działa i pojawia się komunikat w aplikacji z info o błędzie (nie pamiętam dokładnie czy taki jak na Twoim screenie).
Jedyne co
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Niestety, nic nie pomaga. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś pomysły, to chętnie. Oczywiście w grę wchodzi też rozbieranie gimbala jeśli będę wiedział gdzie szukać problemu.
  • Odpowiedz
Kurde na takie ewentualności właśnie kupuje care do każdego drona, w mini 2 byś miał za 270zl nowego drona. A tutaj problem może być z taśmą transmisyjna, albo któryś silnik padl( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Siemasz. Dron poszedł do naprawy do firmy zajmującej się serwisem dronów. Z tego co pamiętam to uszkodzona była tasiemka, parę stów zapłaciłem i jest sprawny, choć pewnie byłbym w stanie sam to naprawić gdybym miał pewność że to ona jest winna, ale nie chciałem już wymieniać poszczególnych części na ślepo licząc że za którymś razem usterka minie.

Sprawdzę jeszcze dokładnie, może znajdę gdzieś papier z serwisu. Potwierdzę w kolejnym
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: dotarłem do zlecenia serwisowego. Naprawa robiona była w firmie MegaDron w Gdyni. Poniżej opis diagnozy:

"Wstępnie do wymiany:
Kabel flex 3w1 129 zł
Przednie prawe ramię z silnikiem 149 zł
Usługa wymiany i test sprawności
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: spoko, jak coś to pytaj, choć nie wiem czy coś jeszcze będę w stanie Ci pomóc.
U mnie głównym problemem było lekkie uszkodzenie tej tasiemki przesyłającej sygnał z gimbala do płyty głównej drona, przez co nie było informacji zwrotnej z pozycjonowania gimbala.
  • Odpowiedz