Aktualizacja zdjęć drzewka po ponad roku. Poprzedni wpis
Świerk przetrwał dwie zimy i ładnie się zagęścił. Miał gorsze chwile, kiedy był zbyt rzadko podlewany, ale właściwie nie ma juz po tym śladu.
Tegoroczny przyrost powoduje, że drzewo jest bardzo "puchate" i wygląda chaotycznie, ale chcę żeby miało czas na wzmocnienie. Przyciąłem tylko kilka najbardziej niesfornych gałęzi i wyrównałem kikuty starych gałązek równo z pniem. Mocniejsze cięcie i gięcie planuję na połowę lata - wtedy będzie kolejna aktualizacja.
Daj mu żyć. Niech porośnie swobodnie ten sezon i ewentualnie delikatne formowanie na jesień. Latem formując po niszczysz korę na gałęziach. A najlepiej przyjedź na warsztaty za 2 tygodnie i wszystkiegovdokladnie się dowiesz
@szampan: Elegancko. Przede wszystkim super, że w ogóle przeżył. Sprawdź, czy druty nie są za ciasno i czy nie zostawią blizn w miarę jak drzewko rośnie. Powodzenia.
Poprzedni wpis
Świerk przetrwał dwie zimy i ładnie się zagęścił. Miał gorsze chwile, kiedy był zbyt rzadko podlewany, ale właściwie nie ma juz po tym śladu.
Tegoroczny przyrost powoduje, że drzewo jest bardzo "puchate" i wygląda chaotycznie, ale chcę żeby miało czas na wzmocnienie. Przyciąłem tylko kilka najbardziej niesfornych gałęzi i wyrównałem kikuty starych gałązek równo z pniem. Mocniejsze cięcie i gięcie planuję na połowę lata - wtedy będzie kolejna aktualizacja.
#bonsai #ogrodnictwo
źródło: comment_1652654808eaZhjLuyH8slV34uoiLSax.jpg
Pobierz