Wpis z mikrobloga

Dzień dobry!
Ja z zagadnieniem do naszej społeczności - mianowicie:
- jestem właścicielem działki z oznaczeniem MN,
- sąsiad złożył wniosek o prowadzenie prac budowlanych - domek rekreacji indywidualnej do 35m2 - dostał zgodę (domek murowany),
- złożyłem jakiś czas później wniosek o domek rekreacji indywidualnej do 35m2 - odmowa *#pikatchuface* :O (ze względu na plan MN),
- napisałem odwołanie do wojewody - podtrzymał decyzję,
- rozważam pójście do sądu ze względu na jawną nierówność wobec prawa dwóch różnych osób.

I teraz pytanie do was - czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaka jest szansa na przychylenie się sądu do mojej racji? Zaznaczam, że urząd ma uwagi co do tego, że MN to nie jest miejsce dla domku letniskowego. Natomiast wcześniej wydana decyzja zapewnie została wydana przez pomyłkę. Mimo wszystko - zgoda dla sąsiada miała wpływ na moje decyzje dot. wyboru tej działki - no bo co może stać się złego w opieraniu się na wydanych decyzjach urzędu dotyczących (dosłownie - mamy jeden płot) sąsiednich działek objętych tym samym planem miejscowym przecież to sprawdzona instytucja, prawda?( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowo - plan MN uchwalono w 2008r - i nie zmienił się w międzyczasie więc działamy w oparciu o te same papiery.
#sad #nieruchomosci #prawo
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wejd1: taki sąsiad jak ty to skarb - dla prawnika XDDD sam nie dostanie, to innym zabroni; a tak serio - to organ w tym wypadku Wojewoda decyzje wydaje w sposób uznaniowy, więc może tak zrobić że jednemu da innemu nie, ja bym raczej wybudował domek i liczył że później jeśli ktoś niezyczliwy Cię podkabluje wystąpisz o zalegalizowanie samowoli budowlanej...
  • Odpowiedz
@Dr_Plagi: Chyba do końca mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o to żebym ja dostał, a nie żeby sąsiad nie dostał (zresztą sąsiad ma na to potwierdzone papiery z urzędu i budowę na końcówce więc temat już jest zamknięty)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sąsiad sobie zbudował fajny domek, ja też chciałem a tutaj wystąpił zonk bo nagle z czapy się nie zgodzili przy takich samych parametrach wyjściowych.
  • Odpowiedz