Wpis z mikrobloga

@Gulash2k: Ukraińcy będą i troszkę ubędzie orków, ale w sumie bardziej mnie zastanawia mnie co się odwala w tych fortyfikowanych liniach w Donbasie, bo tam jest w sumie pierwsza linia i największa imba
@Micro-Jet: Możliwe, że zwyczajnie nie spychają na tempo, a trwa tam ostrzejsza wymiana ognia bez większych postępów i możliwe, że była jakaś rotacja sił na inny odcinek, ale w sumie cholera wie co tam dokładnie się dzieje.
@Gulash2k: Zobaczymy ile USA dośle sprzętu i potem będzie można spekulować na temat kontrataków, bo nie wiem czy mają obecnie możliwości do konkretnych kontrataków. Dostali konkretną ilość czołgów i pojazdów, ale to bardziej pod obronę ufortyfikowanego Donbasu, a przynajmniej tak było gadane, ale ciężko o jakieś potwierdzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I tak to właśnie jest z informacyjnym cieniem wojennej mgły ( ͡°( ͡°
@Micro-Jet: dużych sił tam nie zamkną to jest pewne ale samo wycofanie jest pozytywem dla orków - nie będą musieli szturmować miast, męczyć się jak z Mariupolem. Najbardziej mnie ciekawi front ofensywny Izium oraz południowy obok Poltavki - stoją i czekają? Od ponad tygodnia nie przeprowadzali żadnych ofensyw z tych kierunków, tylko misje zwiadowcze.

Aktualnie wygląda to jak walka pozycyjna z użyciem przewagi artylerii, starają się zadawać jak największe straty bez
@Noiceno: Te siły pod izium nie zamkną sił ukraińskich w kotle, ale wciąż mogą zdziesiątkować siły ukraińskie przy ewentualnym odwrocie ze słowiańska i właśnie na taką okoliczność mogą tam jeszcze trzymać przyczółki. Tyle, że groźba zdecydowanego zwycięstwa była z dwa tygodnie temu. Teraz Rosjanie wydają się nie mieć sił do zadania oskrzydlającego uderzenia które zmusiłoby Ukraińców do chaotycznego odwrotu z porzucaniem całego sprzętu, bardziej prawdopodobne jest pełzanie, w którym Ukraińcy powoli
@Micro-Jet: posiłków? Masz na myśli WOT? Który już masowo jest wrzucany na front bez żadnego doświadczenia? Artyleria nie wygra im tej wojny szczególnie w tych ilościach. Imo czym dłużej to wszystko trwa tym gorzej dla Ukrainy.

M777 są bardzo łatwym celem po rozpoznaniu, p2000,kraby,paladyny - mobilna artyleria której nie możesz tak łatwo zniszczyć jest kluczem.

M777 po rozpoznaniu dronem jest łatwym celem dla smerchów,uraganów z amunicją kasetową lub nawet dla Iskandera
dla smerchów,

@Noiceno: smiersz ma #!$%@? zasięg. Przy nasyceniu UA dronami - a nieoszukujmy się, UA pokazało, że gadki o ich bezbronności przed "plecakami zagłuszającymi" to było rusofilskie #!$%@?, więc ekskalibury rozjebią ich przy przemieszczaniu się. Na większe odległości Smiersz jest bardzo niecelny. Smierszem bym się nie przejmował. Uragany też raczej do walki obszarowej i też mają mniejszy zasięg od ekskaliburów. Ja bym się bardziej martwił atakami lotnictwa niż prowadnicowymi bateriami,
@Noiceno: Lipczyński pisze, że zasięg kasetówek na uraganach jest i tak krótszy od m777 z ekskaliburami. Smiersz niby ma większy, ale wiadomo że im dalej tym większy rozrzut. No i z twojego filmiku nie da się wyczytać co przeprowadziło atak, z jakiej odległości itd. Edit: a nie, pisze ze smiersz. To ja jeszcze pytam dlaczego zniszczono tylko jedną z wyrzutni skoro były dwie.