Wpis z mikrobloga

Pytanie lajkonika. Zakupiłem nową ładowarkę do laptopa, 230W. Oryginalna dołączana miała 230W. Kiedy korzystałem z ładowarek o mniejszej mocy pod gniazdo 12V podczas uruchamiania kompa pojawiał się ekran o tym, że podłaczona ładowarka nie jest kompatybilan i ma za mało mocy.

Mam smart meter w domu, wydaje się dobrze skalibrowany. Po podłaczeniu komputera, pobór wzrasta o ok 65W.
Komputer ładuje się ~2h, 2h:20 min od zera, podobnie jak przy 230w oryginalnej.

Czy laptopy mają jakiś adaptujący pobór/ładowanie, przy pełniejszej baterii nie ładują maksymalnym prądem czy to zwyczajny fejur? Do ściany jest podłaczony przez przejściówkę eu->uk, ale to nie powinno niczego zmieniać

#elektryka #komputery
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam smart meter w domu, wydaje się dobrze skalibrowany. Po podłaczeniu komputera, pobór wzrasta o ok 65W.

Komputer ładuje się ~2h, 2h:20 min od zera, podobnie jak przy 230w oryginalnej.

@peszmerd: Zasilacz o mocy X nie oznacza że przez 100% czasu od włączenia będziesz brał z gniazdka X.
  • Odpowiedz
Musialem kupic, bo te gowniane laptopy zle oddaja cieplo i koncowki od ladowarki sie w srodku od ciepla psuja i port ich nie lapie.

@peszmerd: to nie ma nic wspólnego z ciepłem, tylko wtyczka się od prądu przegrzewa, bo raczej na takie moce nie była projektowana.
Odpal jakąś grę albo furmarka to zobaczysz ile ten laptop bierze
  • Odpowiedz
to nie ma nic wspólnego z ciepłem, tylko wtyczka się od prądu przegrzewa, bo raczej na takie moce nie była projektowana.

@wypokowy_expert: originalna wtyczka od lenovo się pieprzy, kazyd legion ma ten problem niestety
  • Odpowiedz