Wpis z mikrobloga

• 1
Mimo ogolnych zachwytów, ochów i achów na temat interfejsu #homeassistant ja niestety nie jestem w stanie go zaakceptować. To moje zdanie, jest ciężki, nieczytelny i paskudny. Ale nie miejsce to na taką dyskusję. Czy istnieje jakaś nakładka, żeby w formie aplikacji lub widgetu chociaż wyświetlała stany temperatur na #android? Kiedyś na #domoticz było kilka i całkiem dawało radę... #inteligentnydom #smartdom #smarthome
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest ciężki, nieczytelny i paskudny.

@art212: piękno Homeassistanta polega m.in. na tym, że w zasadzie nie ma w nim rzeczy, której taki, czy innym nakładem czasu i środków nie da się zmienić. Nie podoba się Layout? A zmień se. Mnie się tez nie podobał, zrobiłem sobie swój. I żeby nie było, ten mój też ci się nie musi podobać. Możesz sobie zrobić, jaki tylko chcesz.

Czy istnieje jakaś nakładka, żeby
Jarek_P - > jest ciężki, nieczytelny i paskudny.

@art212: piękno Homeassistanta po...

źródło: comment_1650135825OhA6ziABbffaNzjYQaJzK4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ste3: @art212: to jest mix iluś pomysłów widywanych w internetach i dostosowanych pode mnie, a głównie składają się na nie customowe karty z Community Store.
Przede wszystkim ta, najbardziej zajebisty mod ever, karta która pewnie i kawę potrafi parzyć (sama!), kwestia tylko odkrycia jak. Np. dzięki tej karcie mam porobione ramki naokoło grup przycisków: cała taka karta to jest właśnie custom-button, do którego zawartość jest wrzucona jako
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P powiedz mi, bo jak widzę często są aktualizacje Home Assistanta - czy zawsze wszystko Ci śmiga? Praktycznie scustomizowałeś wszystko pod siebie...

Mi już nerwów brakuje jak muszę od nowa parować włączniki Tuya po przerwie w dostawie prądu....
  • Odpowiedz
@art212: nie mam w ogóle radiowych urządzeń typu Tuya, Zigbee i tak dalej (niemal wyłącznie własne wynalazki budowane w oparciu o ESPHome), ale z tego, co widzę na grupach branżowych, to z nimi są właśnie najczęściej jakieś problemy, choć to też nie jest regułą.
U mnie od początku używania tego systemu, jedyny problem jaki się póki co pojawił, to klienty MQTT poinstalowane na komputerach moich dzieci (możliwość zdalnego ściszenia, zahibernowania, przesłania komunikatu wyskakującego na ekran, kontrola aktywności, a u młodszego dziecka również tego, jaki nagłówek ma aktualnie aktywne okno) - po którejś z ostatnich aktualizacji porejestrowały mi się od nowa, już z nowymi nazwami, przez co karty je obsługujące przestały działać, trzeba było rekonfigurować.

a i czy to jest widok główny strony HA? Jak to wygląda na telefonie?

@art212: tak, to jest webowa strona główna, na telefonie wygląda to tak samo, tylko karty są nie w trzech kolumnach,
Jarek_P - @art212: nie mam w ogóle radiowych urządzeń typu Tuya, Zigbee i tak dalej (...

źródło: comment_1650189276cApN7kdnXZiBowvjNBlm5F.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P ok a te kilka kafelków w jednym rzędzie to jak zrobić? Mnie też niesamowicie denerwuje to wszystko w jednej kolumnie. Ha niby taki potężny a trzeba się nagłowić żeby takie podstawowe rzeczy zrobić...
  • Odpowiedz
a te kilka kafelków w jednym rzędzie to jak zrobić?

@art212: karta "horizontal-stack" i do niej pakujesz co chcesz, wszystko się ustawi w rzędzie.
Podobnie karta vertical-stack - ta ustawia zawartość jedno nad drugim. Jeśli do vertical-stack wsadzisz dwa horizontal-stack, będziesz miał dwa rzędy. To samo możesz uzyskać kartą typu grid, w której ustawiasz, ile chcesz mieć kolumn i cała dodawana zawartość ustawia się w formie kolejnych "znaczków" rzędami.

Przykładowo:
  • Odpowiedz
czyżby skrzynka pocztowa z krańcówką?

@ButtHurtAlert: z dwiema :) Jedna wykrywa otworzenie klapki wlotowej (==> list w skrzynce), druga samej skrzynki (==> skrzynka pusta), są też raportowane stany "skrzynka otwarta". Skrzynkę mam w ogrodzeniu, a w nim wkutą dość sporą skrzynkę na całą ogrodzeniową automatykę (trochę tego się uzbierało), więc z zasilaniem nie ma problemu.
  • Odpowiedz