Wpis z mikrobloga

Chcę sobie kupić nowe letnie opony. W instrukcji od auta mam, że mogę zastosować indeks prędkości H oraz V. Obecnie mam H. Opony, które mnie interesują są zarówno w wersji H oraz V, ale te z indeksem V są tańsze. Warto oszczędzić i kupić opony z wyższym indeksem prędkości? Duża różnica w jeździe będzie? Niby wyższy indeks, to mniejszy komfort, ale też niby mniejsza trwałość opony.
#opony #samochody #wulkanizacja #motoryzacja
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@canislupus1: To wiem. Tylko niby wtedy opona jest trochę sztywniejsza i jest mniejszy komfort jazdy. Taka opona będzie tak samo trwała jak ta z niższym indeksem? Ten sam styl jazdy.
  • Odpowiedz
@Adrian77: ja kupiłem ostatnio Goodyear EfficientGrip 2 SUV i wybrałem H, ale były ok. 100zł tańsze na sztuce, w instrukcji mojego auta zalecane było właśnie H. Gdyby V były tańsze to pewnie wziąłbym V. Bieżnik będzie się zużywał podobnie, guma jest ta sama (więc przewidziana na podobną długość eksploatacji), głównie wnętrze opony jest wzmocnione i usztywnione, jedne i drugie powinny wytrzymać przewidziane kilka lat użytkowania bez problemu. Na Twoim miejscu
  • Odpowiedz