Wpis z mikrobloga

#laptopy #lenovo #thinkpad #dell #komputery #pcmasterrace

Mireczki chciałbym sobie kupić laptopa 2in1, ale najpierw trochę backgroundu:

W okolicach 2015, za jakieś €1500+ złożyłem sobie PC:
i5 4690K, Maximus VII, 16gb RAM i GTX970
Po połowie roku sprzedałem grafikę bo się okazało że nie ma już fajnych gier (to inna historia) i postawiłem Hackintosha.

Od tamtego czasu, prawie 7 lat siedzę na MacOS. Komp służy głównie do konsumpcji treści, ale co jakiś czas używam go też do hobby - edycji wideo i tworzenia muzyki.
Nie mam żadnych problemów z muzyką, filmami 4k, edycją nagrań FHD a nawet 4k (podgląd timeline tracił już płynność, FinalCut).
Jednak ostatnio po zakupie grabbera HDMI, okazało się że OBS niezbyt radzi sobie z odbiorem i nadawaniem w 1080p na Youtube. Z tego też powodu zacząłem myśleć nad nowym sprzętem.

Na początek w ruch poszły strony z używkami, tam też wpadł mi w oko X1 Yoga gen 3, 4 i 5. Fajne zabawki, zwłaszcza że to Thinkpad, ogólnie pierwsza liga wśród laptopów do pracy. W okolicach €800 można wyrwać i7 8gen, 16gb ram, ssd 512gb, FHD.
Zacząłem kopać głębiej, okazało się że są jeszcze tańsze, nowe modele Yoga 7i. Za €1100 będzie to i7 11gen, 16gb, ssd 1tb, FHD, zacząłem kopać jeszcze bardziej i trafiłem na stronę gdzie można sobie porównać procesory.

No i okazało się że ten nowy i7-1165G7 jest może z 20% lepszy od mojego i5-4690K ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No może będzie delikatnie szybszy w niektórych scenariuszach, ale tak na chłopski rozum to nie będzie wielka różnica.
Nie wiem czy będę mógł wsadzić kompa z grabberem do plecaka, podłączyć gimbal z kamerą kablem HDMI i strumieniować FHD poza domem z hotspotu w telefonie.
Nie wiem też, czy bez zająknięcia będę mógł edytować materiał 4K w premiere pro.

Co wy o tym myślicie, jak żyć?

I-___-I - #laptopy #lenovo #thinkpad #dell #komputery #pcmasterrace 

Mireczki chci...

źródło: comment_1649258393XUwecEZMn1irsmXN9VLyEb.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No i okazało się że ten nowy i7-1165G7 jest może z 20% lepszy od mojego i5-4690K ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No może będzie delikatnie szybszy w niektórych scenariuszach, ale tak na chłopski rozum to nie będzie wielka różnica.

@I-____-I: No jest bo mobilna 11 gen to padaczka.
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: kupiłem już, ale ROG Flow X13, Ryzen 7 + RTX3050, ram 16gb, ssd m2 512gb.
Uzyskałem wymaganą wydajność niższym kosztem, bo wydałem w promo €1100 zamiast okolic €1500 jeśli chodzi o Yoga, Spectre, XPS, a wszystkie mają tylko zintegrowane GPU Intela, które według tego co znalazłem w moim przypadku by się nie sprawdziło.

Myślałem o Macbook Pro, ale podobny konfig to €2,5k i ograniczenia typu brak aplikacji pod M1, brak
I-___-I - @MercedesBenizPolska: kupiłem już, ale ROG Flow X13, Ryzen 7 + RTX3050, ram...

źródło: comment_1649623290aR4071snQ4UdHjVdUWTuUM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz