Wpis z mikrobloga

jaki zestaw PLC+HMI polecacie do nauki programowania? Zastanawiałem się nad S7-1200 + TP400 ale Siemens kosztuje oczy z glowy ( _)
W grę wchodzi też zestaw z delty.
zapraszam do dyskusji (ʘʘ)
#plc #automatyka #hmi #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@kretik112 bez. wszystko co ważne działa . jak już ogarniesz lampki i przyciski itp. to można też osie symulować, komunikację między dwoma plc itd. łatwiej też na pc odpalić jakąś symulacje procesu a nie makietę robić. sprawdź factory i/o.
  • Odpowiedz
@kretik112: Fajnie mieć HW, ale jak sam stwierdziłeś trochę to kosztuje, a do nauki to właściwie nie jest Ci potrzebny. Mozesz symolowac zarówno PLC jak i HMI (Siemens) więc mozesz spokojnie ćwiczyć bez fizycznego sprzętu sobie.
  • Odpowiedz
@kretik112: Po pierwsze - nie wydawaj pieniędzy na sprzęt. Kupisz Siemensa a na zakładzie będą Rockwelle.

Po drugie - w automatyce się tyle nie zarabia żeby się opłacało tak inwestować.

Po trzecie - idź w IT, jak masz na coś poświęcać swój wolny czas. Ostatnio na tagu #automatyka była dyskusja o tych co przeszli z automatyki do IT, polecam odszukać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Wegrzynski Generalnie mam do wyboru dwie ścieżki zawodowe - pierwsza to automatyka przemysłowa.
Przez około 7 lat zajmowałem się budową układów sterowania do ścisłego grona maszyn, uruchamiania ich sprawdzania poprawności działania etc. Po pewnym czasie stwierdziłem że praca przestała być rozwojowa i wyjechałem za granicę popracować pozwiedzać itp. Jednak po jakimś czasie stwierdziłem że chciałbym do tego wrócić i doszkolić się z programowania. Drugą ścieżką byłyby pomiary elektryczne obiektów, maszyn itp.
  • Odpowiedz