Wpis z mikrobloga

siemanko #motoryzacja

myślę nad jakimś gruzem V6/V8 w benzynie, typowo weekendowe absurdalne ekonomicznie wozidło dla zaspokojenia własnych egoistycznych pobudek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

obecne typy:

- jakakolwiek Alfa Romeo 2.5/3.0/3.2 V6 Busso (ew. 2.0 V6T ale to już nawet dla mnie raczej wyższa szkoła jazdy :D)
- S6 C5 V8
- S4 B5 V6 TT
- ???

co polecalibyście jeszcze rozważyć? dzięki z góry za sugestie :D

#samochody jeszcze taguje
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlezWieje: Alfa fajny trop. Jak kręcą Cię osiągi i prowadzenie to trzeba szukać coś z trójcy Audi BMW Mercedes. Ale jak to samochód na weekendowy lans to może coś nietuzinkowego, bardziej z dusza? Właśnie Alfa tu by bardziej pasowała. Xantia Activa, Clio V6 RS, Nissan 300ZX, Safrane BiTurbo, Corrado VR6
  • Odpowiedz
@Mithrindil: właśnie powiem szczerze że prowadzenie jest na drugim miejscu - najbardziej liczy się dla mnie dźwięk i fun z jazdy - myślę że tutaj Alfa jest na mocno wygranej pozycji ( ͡° ͜ʖ ͡°) ceny 156 GTA mocno p------o więc pewnie będę się rozglądał za GT albo 156
  • Odpowiedz
@Corum: Zrobienie na tip top egzemplarza trochę zaniedbanego 15k. Do sprawdzenia przed zakupem gładzie cylindrów - trzeba zrobić laparoskopię. Z tego co wiem tylko Turbo ma z gładziami kłopot, Turbo S ma lepsze, ale szczerzonego pambuk szczerze.

Miałem też Insignię 2.8 i w niej rozrząd na łańcuchu kosztował 11k bo tylko ASO miało klucze :/ a haldex 2-3k

Każde V6 czy V8 będzie kosztowało więcej niż focus w dieslu. Cayenne to od
  • Odpowiedz
@malalon: Dlatego planuje zmienić nudnego diesla na coś co ma 250-300km, na liście mam s80 t6 lub is/gs.
Ale skoro masz doświadczenie z cayenne… jak to wyglada w codziennej eksploatacji? Wiadomo, spalanie większe. Ale inne serwisy, hamulce, oleje, elektryka?
  • Odpowiedz
@Corum: S80 której generacji? Miałem S60 T5 poprzednie i byłosuuuper, silnik R5 , ładnie warczał :) a te nowe z hybryda to raczej źle opinie czytałem

Olej leję motul, na allegro chyba 400 zł, wymian z filtrem 200 wWarszawie.

Zwykle rzeczy zwykły serwis, ale uszczelnianie silnika czy laparoskop to wiadomo, wspecjalnym. Ale V8 Volvo też Ci Mietek
  • Odpowiedz
@malalon: S80 t6 3.0 po 2012 już z nowym systemem multimedialnym. Teraz mam s60 II ale d3. S80 ma to co chce - więcej mocy, benzynę, automat i większy komfort. W budżecie do 50-60k ciężko chyba o lepsza propozycje.
  • Odpowiedz
@Corum: life is too short for boring cars

Brać, nie zastanawiać się :)
Aaaa, prawie wszystkie moje V6 i V8 miałem w LPG . Poza częstszym tankowaniem minusów brak.
  • Odpowiedz
@malalon: No zasiales ziarenko na jeszcze bardziej odjechane auta! W sumie kupić coś za 30 zamiast 60 i mieć zapas na naprawy :D nawet cayenne musiałby się zdrowo postarać żeby zjeść 30k. A z drugiej strony to jednak stare auto będzie i przedlift 1gen jest jednak paskudny
  • Odpowiedz