Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś w miarę objektywnie krótko wyjaśnić na czym polega tak mocna krytyka ANW Bartosiaka? Widziałem wiele opinii wyśmiewających ją, ale w sumie żadnych konkretów, a jak się jakieś pojawiały, to zaraz ktoś kontrował, że nie czytał tego raportu i żeby to zrobił. Tak samo oglądałem wczoraj film Zychowicza, gdzie był jakiś pułkownik. Zadano mu pytanie, która koncepcja armii jest mu bliższa i wskazał na ANW, więc chyba nie jest to całkowita abominacja? Nie znam się na tym i widzę bardzo dużo sprzecznych opinii, nie jestem "bojówką" ani Bartosiaka, ani Wolskiego, ale Bartosiak chwali się współpracą z Amerykanami i wygląda na to, że ma też za sobą jakieś polskie poparcie. Więc jak to jest?
#bartosiak #wolski #wojna #ukraina
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na czym polega tak mocna krytyka ANW Bartosiaka?

@Narcyz_: na tym ze jest niezgodna z interesem starych szwejow z wasami bez sukcesów na żadnej wojnie włącznie z walką z otyłością, oraz na tym, że zostala przygotowana przez zespół laików, którzy wojsko znają z książęk i to od niedawna i nie ma zastosowania nigdzie na świecie.
  • Odpowiedz
@fiir: @Narcyz_: ja bym ze swojej strony dodał, że problemem z każdej strony jest jak to w życiu podejście "ideologiczne". ANW ma ciekawe założenia co nie znaczy, że powinno się wszystko realizować.
  • Odpowiedz
@fiir: rozumiem, że pierwsza część komentarza to żart, natomiast co do drugiej, to chyba słaby argument, bo podejrzewam, że mało które państwo na świecie jest w położeniu podobnym do naszego.
@Olbor: z tego co widzę, to Bartosiak wielokrotnie mówił, że chce na ten temat dyskutować i nie traktuje swojej koncepcji jak Biblii. Zapraszał też Wolskiego do dyskusji, której Wolski odmawiał.
  • Odpowiedz
@Narcyz_: Głównie na tym, że Bartosiak pcha się tam gdzie ma okropne braki wiedzy, od takich absolutnych porażek pokroju jego wizji MW do bardziej zawiłych jak "drono brygady". No i ogółem wg różnych wypowiedzi Bartosiaka wynika, że niestety ma spore braki w wiedzy stricte wojskowej i mimo tego chce robić za guru.
  • Odpowiedz
@Narcyz_: Chwała mu za to, że ruszył temat do dyskusji, oraz rozpropagował geopolitykę jako rzecz wartą przemyśleniu większej rzeszy odbiorców. Problem jednak jest taki, że nie jest to wojskowy, i jego koncepcja często się rozjeżdża z praktyką.
  • Odpowiedz
@fiir: rozumiem, że pierwsza część komentarza to żart, natomiast co do drugiej, to chyba słaby argument, bo podejrzewam, że mało które państwo na świecie jest w położeniu podobnym do naszego.

@Narcyz_: zart, ale wojsko to skostniala struktura nigdy nie wystawiona na probe (poza misjami gdzie nie dzialalo samodzielnie). Bartosiak probuje z nowego podejscia dac nam przewage nowoczesnosci (na ilosc BWP nie wygramy z rosja), a takze stworzyc armie
  • Odpowiedz
Kazdy ma swoje miejsce: analigicznie - jak skonczylo sie mieszanie trepów do polityki miedzynarodowej wspaniale pokazala sanacja w 1939.
  • Odpowiedz
@Dodwizo: @BezzZnaczenia: @fiir: no ok, czyli stworzył koncepcję, która nawet jeśli jest słaba, to otwiera pole do dyskusji, jednak ja w ogóle nie widzę chęci. Jest tylko jakas pogarda i gadanie, że najlepiej wyrzucić to do śmieci. Natomiast jak ktoś już się napracował z grupą ludzi, to może należy to wykorzystać jako podłoże do debaty, której Bartosiak akurat nie unika, a wręcz zachęca?
  • Odpowiedz
no ok, czyli stworzył koncepcję, która nawet jeśli jest słaba, to otwiera pole do dyskusji, natomiast ja w ogóle nie widzę chęci. Jest tylko jakas pogarda i gadanie, że najlepiej wyrzucić to do śmieci. Natomiast jak ktoś już się napracował z grupą ludzi, to może należy to wykorzystać jako podłoże do debaty, której Bartosiak akurat nie unika, a wręcz zachęca?

@Narcyz_: otwarcie dyskusji to najwieksza zaleta ANW. To ze ministerstwo
  • Odpowiedz
@Narcyz_: kiedyś rozpisałem się na 10 punktów ale jest ich dość sporo więcej. Choćby zakupy, które mają być wykonywane przez rząd a nie przez ministra. W naszych warunkach a nawet w Niemczech czy Francji to by nie przeszło. Owszem takie cuda mogą być w Finlandii, Szwajcarii ale u nas były to paraliż i poniekąd nowoczesne liberum veto. Innym jest budowa 100 bunkrów, oddanie części kraju pod tzw. strefę śmierci oraz
  • Odpowiedz
@selflessness:

akurat miasta mają być bronione. Od Warszawy do granicy z Białorusią masz 200km, strefa śmierci (intensywnych walk i bezpośredniej obrony) to 100km na wschód od Warszawy, strefa nękania (działania opóźniające, niszczenie zaopatrzenia, OBRONA MIAST na szlakach komunikacyjnych) to dalsze 100km aż do granicy.

To już samo w sobie totalny błąd nie po to kupujemy HIMARSA (jedne mają razić cele w Kalingradzie, kolejne mają też według MONu zostać dokupione z 3
  • Odpowiedz
@selflessness:

a to te fregaty obronią siebie, porty, baltic pipe i jeszcze może farmy wiatrowe i zabezpieczą nas przed desantem? No chyba jednak nie.

Obiekty portowe będą też przecież bronione przez lądowe elementy obrony plot
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Narcyz_: Najwiekszy moim zdaniem problem to pozwolić wpuścić ruska armie na nasz teren co zakłada anw, a wojna na Ukrainie pokazała, że to wielki błąd. Ze powinniśmy bronić się ostro od granicy i przenieść zaraz walk na teren np Białorusi. Wspominali o tym krytycy anw. Do tego zmniejszenie wojsk pancernych co pokazuje tez Ukraina ze najwięcej zniszczeń ruskich wojsk to jednak artyleria a nie piechota z javelinami.
  • Odpowiedz