Wpis z mikrobloga

@MarcinSzabla:
astrologia to w sumie dwa systemy zodiakalne. Chiński, przyporządkowany cyklom rocznym, i nasz, księżycowy. Ten pierwszy w jakis sposob opisuje naszą determinantę życiową, drugi bardziej koncentruje się na zachowaniach "codziennych".
W sumie to astrologia jest formą wiedzy dość zbliżoną do psychologii. Obserwowano ludzkie zachowania, próbując je przypisać konkretnym uwarunkowaniom fizycznym. Jako ze gwiazdy w jakiś sposób wydaja się być z tym powiązane, ktoś kiedyś ten układ zastosował. Dawnooo temu,
  • Odpowiedz
@sidhe: Czyli, że ludziom od tysięcy lat się wydawało, że to, kto kiedy się urodził, jakoś wpływa na ich zachowania, tylko teraz naukowo nie da się tego udowodnić ? A powiązanie z gwiazdami dlatego, że ludzie na gwiazdach kalendarz oparli ?
  • Odpowiedz
@MarcinSzabla: ale czym ty się przejmujesz? jak ja czytam swoj opis znaku zodiaku to widze jakies punkty wspólne z tym jaki jestem, tylko jak czytam inne to też widzę xD to jest wszystko tak napisane, żeby pasowało do ogółu i zeby każdy w tym odnalazł siebie. Nie ma "nudnych znaków" xD
  • Odpowiedz
@MarcinSzabla:
próbowano najwidoczniej jakos wytłumaczyć sobie, dlaczego ludzie urodzeni w określonym czasie zachowują sie podobnie, mają podobne cechy charakteru. To tysiace lat obserwacji, i ja nie lekceważę tego aspektu. Kiedyś żyło się inaczej, wolniej. Był czas na wnikliwe analizy, szczególnie gdy się miało wiedzę i stanowisko w strukturze społecznej. A astrologowie i lekarze, którzy się tym głównie zajmoiwali wówczas, mieli go sporo.
  • Odpowiedz
@localoca: zależy jaki ten opis czytasz. te najpopularniejsze rzeczywiście sa tak zredagowane. by się sprzedać w jak największej liczbie. praktyka handlowa znana również od tysiącleci
  • Odpowiedz
@localoca: @sidhe: I tak i nie.
1.Nie mówię, że w to koniecznie wierzę i w sumie macie rację, że nie ma się czym przejmować.
2. Jednak wyraźnie się różnią opisy znaków od siebie a w różnych źródłach te same znaki są mniej więcej opisane tak samo. Mimo to najbardziej sprawdza się ten "mój", co nie znaczy, że sprawdza się całkowicie i nie znaczy, że spraqdza się u wszyatkich
  • Odpowiedz
@MarcinSzabla:
w zodiakach są tzw "ascedenty"
jesli jestes blisko początku lub konca swojego, kolejny lub poprzedzający niejako "przenika" twój. im bliżej, tym bardziej, im dalej, tym mniej.
  • Odpowiedz
jesli szukasz wróżby, koncentruj się na znaku z chinskiego zodiaku. on opisuje predyspozycje w cyklu całego życia. gdy chcesz zrozumieć swoje codzienne zachowania, masz je wpisane w księżycowym, miesięcznym. ale...jak jestes znakiem z początku lub końca cyklu, czasurozpoczęcia lub zakonczenia..przenika cię wpływ poprzedniego lub nastepujacego po twoim. co zaburza postrzeganie siebie w tym, jakim niby jestes z przypisania dat
  • Odpowiedz
Jak się jednak rozsądnie przyjrzeć temu, co jest za darmo w sieci (nie jestem szalony, by za to płacić), to jednak te rzeczy się nie sprawdzają, chyba że przypadkiem.

@MarcinSzabla:
trochę już żyję, i jak na moje to jednak tak. sie sprawdzają. a jestem pragmatykiem.
w swoim samym wydaniu jestem dosc wyjatkowy zodiakalnie
potwierdza sie KAZDY aspekt. i ten chinski, i ten ksiezycowy.
i to od dziecka, zanim mialem jakakolwiek
  • Odpowiedz
@MarcinSzabla: astrologia opiera się na tym samym co wróżbiarstwo - istnieje ograniczona ilość cech/schematów w danej społeczności i po prostu statystycznie rzecz biorąc zawsze się z czymś trafi, poza tym człowiek sam się doszukuje danej cechy jak mu się to zasugeruje
  • Odpowiedz
@MarcinSzabla: żeby zrozumieć, to trzeba zrobić urodzeniowy kosmogram a nie znak zodiaku. Polecam wybrać się z tym do astrologa albo kogoś kto ogarnia temat, a nie czytać forum jakiś babek co mają o tym pojęcie takie same jak ludzie piszące horoskopy do wyborczej czy tam innego faktu. Jak się w to zagłębisz to możesz się nieźle zdziwić ;)
  • Odpowiedz