Wpis z mikrobloga

Ciekawy wątek od Wojczala:

Myślę, że warto jednak oddać się chwili refleksji. Niemcy przeznaczające na armię najwięcej w Europie i będące na 3-4 miejscu na świecie pod tym względem to nie jest dla nas dobra wiadomość. Wolałbym nie zależeć w kwestii bezp. od Berlina. Casus Ukrainy mnie tylko w tym utwierdził.

Wyobraźmy sobie Niemcy jako 1 potegę militarną Europy Anno Domini 2021. Czy USA mieliby bazy w Europie? Byliby tutaj teraz? Czy Polska miałaby takie wsparcie? Czy Polsce czulibyśmy się bezpieczniejsi? Od razu rodzi się wiele takich "czy" w głowie. Czasem o wiele gorsze od ww.

#ukraina
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zniwiarz_z_chin: Długoterminowym celem Polski powinno być zniszczenie Rosji, a na kontynencie europejskim należy jakoś zbalansować Niemcy. To głupota, że Amerykanie polegają na Niemczech.
  • Odpowiedz
ruskie i Chiny be ale Niemcy cacy. Ta wojna pokazała ze ludzie się zmieniają ale narody się nie zmieniają a od Niemców zła nacierpielismy najwiecej i to oni jako jedyni maja teraz ewentualne roszczenia terytorialne do polski

@Chittychittybangbang: tej zielonka a Ty trolujesz czy serio nie rozumiesz sytuacji?

niemcy maja roszczenia terytorialne? no niezle prychlem. Bo to wcale nie kutin narzeka na rozpad wielkiej rosji i chce jej powrotu. Przypomniec ci co
  • Odpowiedz
@gorzki99: po Merkelowej UE nie ma zdecydowanego lidera. Macron liczy, ze to teraz Francja będzie kształtowała politykę w EU, dlatego robi te wszystkie szopki i telefonuje. Na razie dosyć mizernie mu to wychodzi.
  • Odpowiedz
Na razie dosyć mizernie mu to wychodzi.

@napster92: I nie ogarnia ze raczaj dziala in minus niz in plus :P
No ale to francja. Moze chce wyczaic ze tra bedzie dodatkowy wsteczny w czolgach zamontowac :P
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zniwiarz_z_chin: tak naprawdę, dlatego USA nie jest na rękę wchodzenie w ten konflikt. Nawet te durne pomysły Kaczyńskiego to ryzyko rozlania się konfliktu przynajmniej na kraje wschodnie. Dlatego pewnie będą cisnąć by dowalić Rosji by musiała przez kilka lat się odbudować a Niemcy i reszta krajów wreszcie postawi solidną armię na nogi. Wtedy USA wesoło wrócą na Pacyfik. Jeśli Niemcy, Francja, Anglia wraz z krajami takimi jak Polska oraz inne
  • Odpowiedz
@gorzki99: > dalej maja czolgi z 4 biegami wstecz i jednym do przodu?

Przynajmniej mają, bo Niemcy zdaje się od początku wieku skrzętnie pozbywały się rezerwy, tak zwanych nadwyżek bundeswehry, jak np przekazanie starszych Leo do Polski po kosztach transportu.
Macron jest przed wyborami, więc pewnie próbuje pełnić role mediatora - raczej z kiepskim skutkiem. Niemcy z kolei nie udzielają się zbyt aktywnie i robią dobrą minę do złej, chociaż
  • Odpowiedz
Macron jest przed wyborami, więc pewnie próbuje pełnić role mediatora - raczej z kiepskim skutkiem

@Transseksualny-Czciciel-Szatana: Tym bardziej z kiepskim skutkiem bo dziala solo. Gdzie w glownym nurcie przejawia sie narracja typu "zachod jeszcze nigdy nie byl tak zjednoczony i dzialajacy RAZEM"

A makaron chce cos ugrac na wlasna reke - on serio nie
  • Odpowiedz
Gdyby Niemcy zostali po 45 to Polaków byłoby 10 milionów niewolników a było za ZSRR tak gorzej ze widać jak jest teraz.

Dramat

@Chittychittybangbang: Gdybym znal numerki w totka to bylbym milionerem.

Masz jakas szkalna kule ze jestes pewien tego ze jakby po 45 "mur berlinski" byl na naszej wschodniej granicy a nie w berlinie to
  • Odpowiedz
czekam na te statystyki ze „okupacja” po 45 była gorsza niż 1939-1945 i to o fakty a nie gdybanie co by było jakby Amerykanie nas od Niemców wyzwolili

@Chittychittybangbang: Nie czekasz na gdybanie? A to ja napisalem:

Gdyby Niemcy zostali

Wez sie zdecyduj.
  • Odpowiedz
napisałeś ze to co zrobili po 45 było dużo gorsze. Czyli mówisz ze „okupacja” po 45 roku była dla Polaków gorsza niż 1939-1944.

@Chittychittybangbang: No dla mnie 40 lat okupacji jest gorsze niz 6 lat wojny. I uzycie "" tutaj jest totalnie nie na miejscu.

Ty z kolei napisales ze to lepiej ze bylismy 40 lat pod okupacja rosyjska niz gdyby niemcy
  • Odpowiedz
@gorzki99: ja p------e czytanie ze zrozumieniem poziom 3 latka. Nie powinieneś spać?
Ty tutaj dywagujesz o tym jakby USA nas od Niemców wyzwoliły a fakty są takie ze zrobili to Rosjanie i tu nie podlega dyskusji. Nigdzie nie powiedziałem ze lepiej po 45 roku było znaleźć się pod Rosja niż pod USA bo pewnie nie lepiej ale nie mieliśmy tu wyjścia.
Ale jeżeli ktoś pisze ze lata po 45 roku
  • Odpowiedz