Wpis z mikrobloga

Jak patrzy się na programistów, którzy zmieniają pracę co roku? Co dwa lata wydaje się być standardem, ale coraz więcej słyszę o ludziach, którzy skaczą co rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Gdybym w dużym projekcie dostał do ręki CV deva, który przez 5 ostatnich lat pracował w 5 firmach, to nie wiem czy w ogóle bym myślał o zatrudnieniu go, biorąc pod uwagę ile trwa wdrożenie i ile łącznie by przez ten rok wypracował. No ale jednak według wielu osób to jakoś działa xD
#it #programowanie #pracait
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To po części problem pracodawcy, który w swoich korpo przykazaniach ma napisane.
Pracownikowi obecnemu nie dajemy podwyżki jaką chce a najlepiej zwodzimy go, że za 3 miesiące wrócimy do rozmowy.
Nowemu dajemy tyle co powie na rozmowie , nie ważne , że to więcej niż ma ten wyżej + calą wiedzę wsteczną
  • Odpowiedz
@Aryze: ja odrzucam takich gości. Od jakiś 2 lat widzę tendencję zwyżkową zgłoszeń od ludzi, którzy często nawet 3 miesięcy nie mogą wysiedzieć w jednej firmie. Przejechaliśmy się na kilku takich i już nie oferujemy stanowisk bo powoduje to za duże straty.
  • Odpowiedz
@blk392-reg: ile trzeba miesięcy wg Ciebie przesiedzieć minimum?
w 1 pracy siedziałem rok, bo legacy
w 2 pracy rok, bo mobbing
w 3 pracy siedzę już pół roku, bardzo słabo jest, bardzo mało pracy, kod słabej jakości. Ile jeszcze mam robić dupogodzin w tej firmie żebyś mnie nie odrzucił?
  • Odpowiedz
@mistyk-gehenny: myślę, że 6 - 9 miesięcy jest ok na rozeznanie się w sytuacji, wyłapaniu problemów, których nie wyłapałeś na etapie rekrutacji, a na które wpływu nie masz żadnego. Bo czasami jednak da się naprawić coś, co nie działa, jak powinno, tylko nie zrobi się tego w dzień, czy tydzień, więc do roku czasu to taki rozsądny okres na próby jakiejkolwiek
  • Odpowiedz
@mistyk-gehenny: i też kwestia tego, jak często taki wyskoki się zdarzają. Bo faktycznie może się trafić do piekła i szybko się ewakuuje z niego. Ale jak w każdej firmie ma się jakiś problem, to realnie problem jest chyba raczej z kandydatem
  • Odpowiedz
@mistyk-gehenny: przez pół roku wdrażasz się jeśli jest projekt i dziedzina skomplikowane. Jak ktoś pracuje rok to kosztuje 2x tyle co normalnie.
Jak praca nie spełnia oczekiwań to zwalniaj się od razu, wtedy nikt nie będzie miał pretensji, ani bieżący pracodawca że traci pieniądze ani następny że skaczesz.
  • Odpowiedz
@mjr_bien: nie wierzę w to pół roku, w poprzedniej firmie była skomplikowana architektura, a już w sprincie klepałem kody.
w obecnej jest prosta architektura, ale skomplikowany biznes a mimo to w 1 sprincie już klepałem kody.
  • Odpowiedz
Gdybym w dużym projekcie dostał do ręki CV deva, który przez 5 ostatnich lat pracował w 5 firmach, to nie wiem czy w ogóle bym myślał o zatrudnieniu go, biorąc pod uwagę ile trwa wdrożenie i ile łącznie by przez ten rok wypracował

@Aryze: wbrew opinii oskarków z HR ludzie nie skaczą co roku bo lubią sobie co kilkanaście miesięcy r----------ć życie zawodowe.

Jeżeli obawiasz się że zatrudnisz kogoś zmieniającego
  • Odpowiedz