Wpis z mikrobloga

Pytanie o #emigracja do Mirków w #usa -
Czy istnieje możliwość zalegalizowania pobytu w Stanach Zjednoczonych po przyjeździe jako "turysta" ?

Zastanawia mnie to bo widze na fejsie ludzi ze szkoły co powyjeżdżali do USA około 2010 i nieco później - wiem na 100% że były to wyjazdy na "turystę" a teraz wygląda na to że prowadzą tam "normalne" życie - pootwierali jakieś małe biznesy , kilku kupiło dom.

Czy to jest poprostu tak że tam się da normalnie żyć "na czarno" ?

ps. Guglowałem trochę temat ale dalej nie jest to dla mnie jasne czy istnieje jakiś w miare prosty sposób legalizacji pobytu dla człowieka który nie aspiruje do bycia inżynierem w NASA albo neurochirurgiem.

Z góry dzięki jak komuś by się chciało streścić własną historię :)
  • 29
  • Odpowiedz
@ijones: tak, ale jest to droga przez meka, wymaga duzo pieniedzy, kombinowania i placenia haraczu, bo musisz zaraz po turystycznej przejsc na studencka F1 i potem placic ~ 400/500 miesiecznie za szkole zebys nie stracil statusu. Do tego musisz znalezc firme, ktora Cie zasponsoruje (udowodni, ze w USA nie ma drugiego takiego jak Ty i jestes niezbedny na rynku amerykanskim i wstapia z Toba na proces zalatwiania pozwolenia na prace),
  • Odpowiedz
@ijones: mam znajomych nielegalnie zyjacych majacych firmy i domy, jak zyjesz normalnie, nie masz problemow z prawem to mozna tak zyc. jedyna sensowna droga do obywatelstwa to molzenstwo z obywatelem.
  • Odpowiedz
@ijones: tak, wyjezdzasz jako turysta, na miejscu zmieniasz status wizy na studencka, idziesz do szkoly, moga to byc normalne studia a mozesz tez pojsc do szkoly jezykowej (zajecia w weekendy)
Pracujesz na czarno, znajdujesz sponsora, rozpoczynasz sponsorowanie przez prace (mozesz byc sponsorowany jako pomocnik wiec wyksztalcenie czy doswiadczenie nie jest potrzebne) po dwoch latach masz green card.
  • Odpowiedz
Do tego musisz znalezc firme, ktora Cie zasponsoruje (udowodni, ze w USA nie ma drugiego takiego jak Ty i jestes niezbedny na rynku amerykanskim i wstapia z Toba na proces zalatwiania pozwolenia na prace)

@WykopFajter: Mozesz byc sponsorowany jako pomocnik wiec takich jak ty jest mowiac po polsku "w #!$%@?"
Ma to swoje plusy bo department of labor ustala stawke godzinowa jaka powinna sie pojawic w ogloszeniu o prace.
Stawka
  • Odpowiedz
Tym bardziej, ze w NYC wprowadzili to NYCID, czyli w zasadzie mozna zyc normalnie w granicy miasta. Tylko prawa jazdy nie mozna zrobic, trzeba kombinowac.

@WykopFajter: wydaje mi sie ze w nyc nielegalni od jakiegos czasu moga zrobic prawo jazdy, napewno w NJ juz moga
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WykopFajter:

Undocumented immigrants are now eligible to get a driver's license in New Jersey. NEW JERSEY (WABC) -- Undocumented immigrants are now eligible to get a driver's license in New Jersey. The Motor Vehicle Commission changed the application process to accommodate people without a social security number
  • Odpowiedz
tak, wyjezdzasz jako turysta, na miejscu zmieniasz status wizy na studencka, idziesz do szkoly, moga to byc normalne studia a mozesz tez pojsc do szkoly jezykowej (zajecia w weekendy)

Pracujesz na czarno, znajdujesz sponsora, rozpoczynasz sponsorowanie przez prace (mozesz byc sponsorowany jako pomocnik wiec wyksztalcenie czy doswiadczenie nie jest potrzebne) po dwoch latach masz green card.

@cerbera: przecież to tak nie działa. Wiza jest tylko do przekraczania granicy i nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@animuss: napisalem "zmieniasz staus wizy"
To co dostawales w polsce do wjazdu do usa to sie chyba nazywalo promesa.
Wize wbijali na lotnisku.
Status czy status wizy mozna zmienic. Pierwszy lepszy artykul https://wizaonline.pl/zmiana-statusu-wizy-w-usa/
Sam zmienialem status na studencki bedac w usa 2 razy. 2 razy wlot na turystycznej i zmiana na studencki. Promesa zostawala turystyczna stad wloty jako turysta.Ani dnia nie bylem nielegalnie, dzieki czemu moglem wstapic do usarmy lub
  • Odpowiedz
@cerbera: zmieniasz status pobytu, bo wizy nie da się zmienić, można tylko wyrobić nową.
Coś takiego jak promesa nigdy nie istniało, w ambasadzie dostawałeś wizę a na lotnisku prawo pobytu (admission). I tak, da się zmienić z B na F, ale tylko jeśli nie przekroczyłeś pobytu na B.
  • Odpowiedz