Aktywne Wpisy
Nie wiem co chce sobie ustawić na tapetę. Ludzie jeszcze je ustawiają czy wszyscy mają domyślną ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mortigan +28
Kochał zwierzęta
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Czy istnieje możliwość zalegalizowania pobytu w Stanach Zjednoczonych po przyjeździe jako "turysta" ?
Zastanawia mnie to bo widze na fejsie ludzi ze szkoły co powyjeżdżali do USA około 2010 i nieco później - wiem na 100% że były to wyjazdy na "turystę" a teraz wygląda na to że prowadzą tam "normalne" życie - pootwierali jakieś małe biznesy , kilku kupiło dom.
Czy to jest poprostu tak że tam się da normalnie żyć "na czarno" ?
ps. Guglowałem trochę temat ale dalej nie jest to dla mnie jasne czy istnieje jakiś w miare prosty sposób legalizacji pobytu dla człowieka który nie aspiruje do bycia inżynierem w NASA albo neurochirurgiem.
Z góry dzięki jak komuś by się chciało streścić własną historię :)
Oczywiście wszystko zależy od stanu, w jednych łatwiej, w innych trudniej.
@WykopFajter:
Można zrobić bez żadnego kombinowania.
Pracujesz na czarno, znajdujesz sponsora, rozpoczynasz sponsorowanie przez prace (mozesz byc sponsorowany jako pomocnik wiec wyksztalcenie czy doswiadczenie nie jest potrzebne) po dwoch latach masz green card.
@WykopFajter: Mozesz byc sponsorowany jako pomocnik wiec takich jak ty jest mowiac po polsku "w #!$%@?"
Ma to swoje plusy bo department of labor ustala stawke godzinowa jaka powinna sie pojawic w ogloszeniu o prace.
Stawka
@WykopFajter: wydaje mi sie ze w nyc nielegalni od jakiegos czasu moga zrobic prawo jazdy, napewno w NJ juz moga
@lajsta77: najszybsza ale nie jedyna sensowna. Inne dzialaja tak samo dobrze.
@odysjestem: w nieskonczonosc.
@cerbera: przecież to tak nie działa. Wiza jest tylko do przekraczania granicy i nie
To co dostawales w polsce do wjazdu do usa to sie chyba nazywalo promesa.
Wize wbijali na lotnisku.
Status czy status wizy mozna zmienic. Pierwszy lepszy artykul https://wizaonline.pl/zmiana-statusu-wizy-w-usa/
Sam zmienialem status na studencki bedac w usa 2 razy. 2 razy wlot na turystycznej i zmiana na studencki. Promesa zostawala turystyczna stad wloty jako turysta.Ani dnia nie bylem nielegalnie, dzieki czemu moglem wstapic do usarmy lub
Coś takiego jak promesa nigdy nie istniało, w ambasadzie dostawałeś wizę a na lotnisku prawo pobytu (admission). I tak, da się zmienić z B na F, ale tylko jeśli nie przekroczyłeś pobytu na B.