Aktywne Wpisy
zalozylemkonto +769
Sobota, 5:55 chłop zadowolony nad jeziorem na spacerze
źródło: temp_file2371185103661236378
Pobierz
ZenujacaDoomerka +12
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file2371185103661236378
Pobierz
Wykop.pl
#linux
Taka dobra opcja dla średniozaawansowanych, aby zrozumieć lepiej działanie systemu, to przejść przez instalację Arch Linuxa z archwiki, ale to może nie na początek.
No i pogoogluj trochę z basha, bo to jest ten język którym posługujesz się w linuxie, więc kilka podstaw ze składni warto
dzięki, doprecyzuje,
mam distro debiana na wirtualce u siebie na pc oraz kilka maszyn do których się loguje w pracy,
ale moja praca ogranicza się do logowania, prostych edycji skryptów basha i odpalania tego,
a chciałbym jakoś sensownie wejść na mocny lvl wyżej, tylko nie wiem jakąś ścieżkę obrać bo nie pracuje jako administrator a wydaje mi się że warto było by lepiej poznać linuxa aniżeli takie podstawy ;)
ale nie wiem jakie są takie średniozaawansowane zagadnienia lub zaawansowane, albo jak się sensownie za to zabrać
Jak ci się uda zainstalować i skonfigurować dobrze pod siebie system, to już coś będziesz wiedział, a przy okazji będziesz miał
@paczelok: Lepszy do czego? Do desktopowych zastosowań jeden z najgorszych na ten przykład. Z debianowych już znacznie lepszy jest Ubuntu do wszystkiego, poza serwerami.
@aegispolis: Czemu? W miarę nowe aplikacje i stabilny system. To bardzo dobra rzecz.
Dodatkowo Debian w Polskich firmach (i Ubuntu też) jest popularny
No i na upartego masz Debiana na telefony
@fervi: No właśnie aplikacje są baaaaardzo stare. Debian ma pakiety sprzed kilku lat. Takie jest założenie tego systemu z resztą.
@fervi: no i ten z nowymi dalej jest stary. Z resztą o czym ty chłopie, mówimy o distro do nauki, gdzie Debian oferuje ci takie możliwości, jak Arch?
A jak chcesz Debiana z nowymi pakietami, to instalujesz Ubuntu.
nie napisałeś co rozumiesz dokładnie pod pojęciem średniozaawansowania ¯\_(ツ)_/¯ możesz jeszcze na windowsa wgrać sobie WSL2 i tam ubuntu ale
@aegispolis: A skąd Ubuntu bierze pakiety? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Praktycznie 99% pakietów z Debiana Unstable
Z Archem się nauczy Linuksa może lepiej - tylko czy warto uczyć się rzeczy, które zostały zautomatyzowane w innych systemach to nie wiem