@BlackReven Tylko że te raspery musi ci na czymś ruszyć. Zazwyczaj na pingwinie. ( ͡°͜ʖ͡°) Poza tym, proszę nie rzucać bluzgów na ten system. Jak go poznasz, to jest zajebisty. ( ͡°͜ʖ͡°) Polecam ubuntu server do raspery (⌐͡■͜ʖ͡■)
@Azur88: Znaczy inaczej xD Na tym pierdółku okej i komendy z neta to nie problem (w końcu technik informatyk xD), tylko nie chciałbym go na kompie instalować, bo prędzej cholery dostanę, niż wszystko będzie działać xD
@BlackReven a wiec co do linuxa osobiście jadę na Raspbian Lite (oficjalny instalator pozwala wyklikanie serwera ssh oraz konfiguracji wifi)
Co do hardweru czujniki analogowe to prosta sprawa (Wilgotność/nasłonecznienie) Wlutowujesz mcp3008. Masz 8 wejść analogowych i gotową bibliotekę pod pythona Kwestia zczytania co ci czujnik wypluje
Obecnemu daj odejść w spokoju
@ludendorf: Problem w tym, że to już jest mniej obsługowy kwiatek, a raczej sukulent Rhipsalis (╯︵╰,)
Na tym pierdółku okej i komendy z neta to nie problem (w końcu technik informatyk xD), tylko nie chciałbym go na kompie instalować, bo prędzej cholery dostanę, niż wszystko będzie działać xD
Tak jak @ludendorf mówi. Testowanie na wirtualce i ogień...
Co do hardweru czujniki analogowe to prosta sprawa (Wilgotność/nasłonecznienie)
Wlutowujesz mcp3008. Masz 8 wejść analogowych i gotową bibliotekę pod pythona
Kwestia zczytania co ci czujnik wypluje
źródło: comment_1647006347TCDvU6avzTF6YbA5wtO1lq.jpg
PobierzTak myślałem, aby Ciebie zawołać, bo właśnie pamiętam, że coś takiego robiłeś :D
Przyznam się bez bicia, że myślałem, że arduino i raspberry to jest to samo, a przynajmniej jakiś łatwiejszy odłam czy coś (-‸ლ)
Dziękuję bardzo również za linki, w wolnej chwili się to przestudiuje co i