Wpis z mikrobloga

Zadam pytanie, które często pewnie pada.
Od jakiego języka zacząć naukę programowania w 2022. Czytałem ze python albo Java. Jaka jest opinia ekspertów z wykopu?

#programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wierzbek: nauka programowania jest niezależna od nauki języka, więc wszystko jedno. Jak jedynym celem jest koszenie kwitu bez głębszego zainteresowania, to się pewnie sparzysz, ale żeby to wiedzieć, to i tak trzeba spróbować, więc z fartem.
  • Odpowiedz
@zwei: No właśnie o to to :) chciałbym sprawdzić czy to dla mnie i czy jestem w stanie to ogarnąć. Chciałbym zdobyć kwalifikacje i chciałbym aby pierwszy język był jakiś sensowny, który da mi jakieś podstawy i w zasadzie pozwoli mi zarabiać jakieś sensowne pieniądze w porównaniu do tego co mam teraz
  • Odpowiedz
@Wierzbek: wtedy pisałbym o statystyce płac. Cobol opracowany został w latach '50. Do nas dotarł z opóźnieniem, ale był uczony na studiach w latach '70. Większość programistów Cobola w PL urodziła się w latach 1950-1970. Część z nich przechodzi na emeryturę, cześć za rzekę styks.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wierzbek informatyka to nauka o informacji, informacje służą do wyciągania wniosków, a poprzez znajdywanie powiązań między nimi budujemy wiedzę.

Istotne powinny być dla Ciebie dwa wskaźniki
- oczekiwana stopa zwrotu
- próg wejścia

Skupiasz się tylko na jednym
  • Odpowiedz
@NajmanIssues: finansowo najlepiej C++, Scala, nieźle Java i Python. Próg wejścia jest stosunkowo niski dla Pythona. Dla Cobola jest bardzo wysoki, bo nie ma prawie zapotrzebowania. Prawie, bo to są pojedyncze stanowiska w bankach i innych instytucjach finansowych. Tylko jak się wciśniesz na miejsce odchodzącego, to możesz być junior15k, a potem robotę masz na dekady.
  • Odpowiedz
@NajmanIssues: kiedyś poznałem takiego juniora, co został przez odchodzącego deva cobola namaszczony. zaczynał na poziomie 15k, jak rozwinął skrzydła szybko przebił 20k, nie miałem z nim dawno kontaktu, ale obstawiam, że nie dał się pominąć przy podwyżkach.
  • Odpowiedz