Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim, mam mały problem z #davinciresolve Mianowicie, będę robił swoje pierwsze zlecenie odnośnie #montazvideo Od klienta dostałem pliki proxy i mam pytanie, bo w żadnym poradniku nie znalazłem odpowiedzi. Czy jeśli klient wysyła mi swoje #proxy to wystarczy, że wrzucam je do media jako normalny plik, czy muszę jakoś linkować folder z proxy itd.? #pomoc #davinci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makrofag74: Dzięki, ale dopytam może lepiej, w filmiku gość robi na jednym projekcie, ja mam tak, że dostałem same foldery z materiałem juz proxy. Projekt robię od nowa, wiec dla mnie te proxy jest tak jakby materialem źródłowym i nie wiem jak ustawic zeby bylo to dobrze otworzone u klienta. Jesli wysle mu powiedzmy moje materiały i projekt to on moze to odtworzyć z proxy, ale jak potem podmieni to
  • Odpowiedz
@elpeel: zrob edit na jego materiale i odeślesz mu plik projektu. On wrzuci do siebie plik projektu i ustali ścieżkę do klipów źródłowych i zrenderuje używając ich do finalnego filmu.

A tak w ogóle to od takich rzeczy jest project manager w Davinci i oboje powinniście go użyć zamiast wysyłać sobie plik no ale ty jesteś noob w te klocki a on się nie zna na tyle aby wiedzieć o
  • Odpowiedz
@silentpl: Dzieki, no ogólnie to troche tak jest jak powiedziałeś, że ślepy głuchego prowadzi, bo on w Premiere Pro siedzi na codzień, a ja zrezygnowałem z Adobe bo na piracie tylko robiłem, a davinci darmowe i moze dopiero 2/3 msc w nim montuje, niby oba programy do tego samego, ale jednak interfejs inny.
  • Odpowiedz
@elpeel: aaa no to jeśli on jest na Adobe to zmienia postać rzeczy. Zanim zaczniesz pracę może przetestujcie import/eksport czy odpowiednio działa i przenosi wszystko co trzeba.
  • Odpowiedz