Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa systemu #android? Kiedyś sam byłem użytkownikiem smartfonów z Androidem, ale przesiadłem się na #iphone #apple. Nie narzekam, ale nie chcę tutaj spierać się który system jest lepszy i wywoływać jakiejś gównoburzy. Chcę dowiedzieć się, jak to faktycznie jest z tą kwestią bezpieczeństwa. Czy na Androidzie faktycznie łatwiej wykraść dane i zainstalować złośliwe oprogramowanie? Czy telefony z androidem wymagają #antywirus? #it #telefony #informatyka #bezpieczenstwoit

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6206a612b7a0ade3aefdadbe
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Telefonów z androidem jest o wiele więcej niż tel z ios , czyli bardziej opłaca się tworzyć wirusy na androida. To samo tyczy się windowsa.
  • Odpowiedz
Telefonów z androidem jest o wiele więcej niż tel z ios , czyli bardziej opłaca się tworzyć wirusy na androida.

@olavolav: w Polsce - tak. W USA już niekoniecznie, zdaje się że market share układa się tam mniej-więcej po 50%. Co więcej, użytkownicy iPhone są bardziej 'high-profile target' więc nawet z mniejszą popularnością adwersarzom może bardziej opłacać się na nie włamywać.
  • Odpowiedz
Na targetowane ataki ze strony służb (np ten przysłowiowy pegasus) nic nie poradzisz na żadnej platformie ale tym "normalny" człowiek się nie musi martwić.

Jeśli masz wspierany telefon na androidzie ma którym regularnie instalujesz aktualizacje, nigdy nie sideloadujesz żadnych aplikacji spoza oficjalnego sklepu i w sklepie wybierasz tylko apki o dobrej reputacji to będzie ok.

Ios jest bezpieczniejszy dla przeciętnego usera który nie chce o niczym myśleć bo aktualizacje są szybkie i
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: tak, codziennie wykradają mi pieniądze z konta bankowego. Problem niebezpieczeństwa jest tak naprawdę niezauważalny dla użytkownika. Skala problemu jest głównie ze strony programistów, którzy pracują nad systemem.

Po prostu należy stosować się do podstawowych zasad bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz
@dyskutek2: te podstawowe zasady bezpieczeństwa to było do niedawna tylko instalowanie aplikacji ze sklepu play, teraz jest tyle śmieci w tym sklepie, że nawet aplikacja z dobra oceną okazuje się później, że ma w sobie trojana który wykrada dane z telefonu i czyści konto bankowe. Google ma to w dupie, kompletnie nie weryfikują aplikacji dodawanych do sklepu, sztuczna inteligencja jak widać kompletnie nie daje rady. W IOS aplikacje są długo
  • Odpowiedz