Aktywne Wpisy
kuba181797 +28
Chyba jedyne co mnie niesamowicie denerwuje w naszej ukochanej branży to, że 90% programistów jest przegrywami. Chłop 25-35 lat i nosi przepocone koszulki z marvela czy innymi pokemonami, niedopasowane jeansy i sportowe buty które nie mają za grosz stylu - czasem mam wrażenie, że to są po prostu dzieci w ciele dorosłego mężczyzny. Nie pogadasz jak facet z facetem bo jedyne na czym się zna to IT. Zapomnij o rozmowach na temat
Jacques-Pierre +499
Rośnie bez końca, wydawałoby się ze wartości już były szalone 6 lat temu i co? I nic, rośnie dalej. Wtf?
Ktoś ma jakieś bliższe info na ten temat? Słyszałem że bańka napędzana jest tam inwestycjami z zagranicy, głównie z Chin, ale czy tylko to było w stanie podbić ceny tak bardzo?
Wojna z chinami i zablokowanie chińczyków przed wykupem inwestycyjnym wszystkiego co popadnie w Toronto. Wtedy zostaną jeszcze różne bogate rody z bliskiego wschodu które nie mają co robić z pieniędzmi.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Źle liczysz, zapominasz że mieszkanie przynosi dochód - ok 4% netto rocznie*. Musisz uwzględniać ten dochód, inaczej ci się rozsypią obliczenia.
To tak jakbyś rozpatrywał opłacalność inwestycji w mocną spółkę dywidendową i nie uwzględnił reinwestowania dywidend - spoko
@gatineau: Nie rozśmieszaj mnie
Wynajem i ceny w Toronto 2,5x wyższe niżw Warszawie a Pensje 3x wyższe.
Na zachodzie Bańka i płacz gdy relacja do pensji i tak lepsza niżw Polsce xD nie wspominając, że nawet jeżeli mieli by usługi
I to jest dobre podsumowanie :D
Natomiast nie jestem przekonany do 3x wyższych pensji, w Warszawie (wydaje mi się) ze zdobycie 7k brutto to nie jest duży problem, , $7k w Toronto to już problem ale powiedzmy ze da radę
Ale rozjeżdża się to przy wysokich pensjach - masa Warszawiaków zarabia 15, 20k czy nawet 30k miesięcznie gdzie w Toronto
https://www.glassdoor.ca/Salary/RBC-Director-Salaries-E3358_D_KO4,12.htm
czy dyrektor banku w Warszawie zarabia 10k miesięcznie? Myślę że nie.
@gatineau: statystyki nie podwazysz. ziomek. Twoje błęde poznawcze co do wycinka konkretnego sektora nie są reprezentatywne. Ja porównuje średnie. Oczywiście mozna wziąć na warsztat całę rozkłady decylowe ale to nie dyskusja na mirko ( ͡° ͜
@wuwuzela1: a skąd masz dane na średnią pensję w Warszawie i Toronto? Z tego co kojarzę to ani Statistics Canada ani GUS nie prowadzi statystyk z rozbiciem na miasta
aczkolwiek robi to jobbank mniej więcej właśnie z rozbiciem na sektory i zawód https://www.jobbank.gc.ca/wagereport/location/geo9219 ale nie znalazłem żadnego porównywalnego źródła z Warszawy
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Canada&city1=Toronto&country2=Poland&city2=Warsaw
anomalia co do warszawskich 20 k dla wielu ludzi jest tylko w małym promilu zawodów, jak IT czy konsulting.
I tak w Toronto area masz np. pensję "zwykłego" człowieka - piekarz. Od $15 (minimalna) do $20 ("wysoka pensja") na godzinę.
Czy w Warszawie piekarz również zarabia od 15 do 20 zł za h? (odpowiednio 2500
Patrze na te dane z przymróżeniem oka ale jako tako mozna chwycić trend. W jednych przypadkach bywa on lepszy w innych gorszy ale jakies tam rozeznanie zawsze jest.
Standard życia w Toronto, mieście które nie widziało wojny od 200 lat, zachodnie „prosperity” z bogatym i stabilnym sąsiadem przed którym nawet nie trzeba się bronić ma standard mieszkaniowy porównywalny ze stolicą postkomunistycznego grajdołka przeoranego przez wojny światowe - dla pewności - 2 razy
Wiec w sumie to strasznie źle świadczy