Wpis z mikrobloga

Status shorta na Facebooczku z tego wpisu. TL,DR Trzymam dalej, ale nie skaczę z radości po ostatnim załamaniu.

Aby nie wyjść na dzbana co się uaktywnia na lokalnych dołkach czekałem jak się rozwinie sytuacja po ostatniej akcji z wynikami, ale jak już mnie wywołujecie...

- Ostatnie załamanie wbrew pozorom przyjąłem chłodno, zdecydowanie bardziej wolałbym zobaczyć długotrwałe wykrwawianie się po 1% niż jedną długą świecę. Takie akcje mają duży potencjał na odbicie i są zupełnie odklejone od fundamentów. Jasne, wyniki nie były świetnie ale nijak nie mają się do skali przeceny - a już na pewno wygląda to groteskowo w porównaniu do reakcji na wyniki Amazona. Nie ma żadnych logicznych argumentów które by to tłumaczyły. Media piszą bzdury bo ludzie chcą zobaczyć (w domyśle - zapłacić) za jakiekolwiek teorie które odpowiedzą DLACZEGO. A czasem powodu po prostu nie ma - i tak jest moim zdaniem w tym przypadku. Potwierdza się tylko że w dobie algorytmów rynek w krótkim terminie jest nieprzewidywalny.
- Uważam że walor bez problemu może odbić w najbliższych dniach/tygodniach (gdybym grał short-term to nawet postawiłbym longi), choć złote czasy właśnie się zakończyły. Jesteśmy w trakcie odparowywania kapitału który grał na nieskończony wzrost - bo jak produkty przestają mieć dynamikę wzrostową kwestią czasu jest jak to samo zaczną robić zyski - a w efekcie akcje. Kolejnym krokiem milowym będzie zmiana z akronimu FAANG na MAANG (albo MANGA xD)
- Pozytywna informacja (dla mnie xD) to nadal utrzymujący się negatywny sentyment do firmy. Nawet nie chce mi się linkować do mediów to potwierdzających, sami doskonale to widzicie. Nawet hype na Metaverse jakoś nie chce wystartować.
- Nasila się najważniejszy dla mnie trend czyli odklejenie wykresy FB od NASDAQ. Sam szeroki rynek też jest słaby.
- Produkt FBS od Leverage Shares póki co mogę polecić, wydaje mi się że działa jak w prospekcie. Zeżre mi sporo zysku ale dla tak zmiennych aktywów bezpieczeństwo jest ważniejsze.
- Wniosek: trzymam dalej z początkowymi założeniami (horyzont czasowy do 3 lat, oczekiwany spadek 50-80% w przeciągu tego czasu) ale jakby spadło o kolejne 20% w krótkim terminie zamykam z uwagi na znaczące ryzyko korekty wzrostowej.

#gielda

• 6
  • Odpowiedz